vegansk kikertgryte oppskrift

Kikergryte fra Marokko med hjemmelaget polenta

Du har ikke smakt polenta før du har laget det fra bunn av!


Sist gang jeg var på reise i Italia, nærmere bestemt Piemonte, fikk jeg derimot en aha-opplevelse. Der fikk jeg servert denne kremete grøten, nesten en stappe. Den serverte den enten naturell, eller tilsatt friske urter. Polentaen fungerte som tilbehør til gryteretter, eller som en erstatning til primi, altså pasta eller risotto.

Her har jeg laget polenta av ferske maiskolber. Du kan også bruke hermetiske eller forkokte, da blir bare koketiden kortere. Dette er minst like enkelt som pulver-polenta, og det smaker ufattelig mye bedre!

Sammen med polentaen laget jeg en kikertgryte med gresskar. Den tåler også å serveres sammen med både ris og couscous.

Ingredienser til 2 porsjoner: 

    • 2 desiliter kikerter, utvanna og kokte (eventuelt 1 desiliter tørka kikerter)
    • 6 kirsebærtomater
    • 300 gram gresskar
    • 1 sjalottløk
    • 1 kinesisk hvitløk
    • En halv rød chili
    • 2 kvaster bladpersille
    • 2 kvaster koriander
    • 2 spiseskjeer olivenolje
    • 1 teskje spisskummen
    • 1 teskje gurkemeie
    • 1 teskje paprikapulver
    • Bittelitt sukker
    • Salt og pepper
    • 2 desiliter vann

Polenta: 

    • 3 maiskolber
    • 2,5 desiliter vann
    • 20 gram vegansk margarin
    • 2 spiseskjeer næringsgjær
    • Litt salt

Framgangsmåte:

Kikertene må ligges i vann i noen timer (helst over natten), og kokes i lettsaltet vann i 45 minutter. 

Del tomatene i to. Rens gresskaret, og skjær i store terninger (ca 1,5 cm i lengde). Finhakk løk, hvitløk og chili. Grovhakk persille og koriander.  

Varm oljen til medium varme i en gryte. Ha i løk og hvitløk, la det surre noen minutter. Tilsett chili, spisskummen og gurkemeie, bland sammen. Deretter har du i paprikapulver, sukker, salt, pepper og halvparten av korianderen og persillen. Rør sammen, og la det surre et par minutter.

Ha i tomater, kikerter og gresskar, og bland sammen med resten. Hell over vann, ta på lokket, og la det småkoke i 20 minutter.

Like før servering har du i resten av krydderurtene. 

Polenta:

Bruk en god kniv. Rens maiskolbene, og sett de på høykant. Skjær av “striper” av maisen, slik at du får med deg mest mulig. Ha maisen i en gryte, hell over vannet. La det koke opp, og deretter småkoke i 10 minutter.

Bruker du mais som har blitt varmebehandlet tidligere (du ser det på gulfargen), trenger du bare la den koke i et par minutter.

Bruk en hullsleiv, og løft maisen forsiktig opp av vannet, og over i en kjøkkenmaskin. Kjør til du har en grov røre. Spe på med litt vann for å få ønsket konsistens.

Hell resten av kokevannet over i en skål, du trenger det kanskje for å spe ut polentaen mer. Ha maisblandingen over i gryten, og la det småkoke. Rør jevnlig. Ha i vegansmør og næringsgjær, smak til med salt. Blir det for tykt, heller du litt av vannet tilbake i gryta.

Fordel polentaen i serveringsskåler, og hell kikertgryten over.

Server gjerne sammen med pitabrød og hummus.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *