Slik lager du grønnsakskraft

Vegetarkokkens hemmelighet. 


Lyst til å lage bedre mat? En veldig grei måte å begynne på er å bytte ut buljongterninger med hjemmelaget grønnsakskraft. Tro meg – det flytter smaken opp flere divisjoner.

Jeg pleier å lage opp 2 – 3 liter, og sette i tett beholder i kjøleskapet. Kraften holder seg i minst fem dager. Du kan også fryse grønnsakskraft. For frysing anbefaler jeg å helle kraften over på isbitposer, slik at du kan tine akkurat så mye du trenger, når du trenger det.

Bruksområdet er enormt, kraft kan brukes i gryteretter, risottoer og pastasauser, det er kjempegodt å koke cous cous, linser, bønner og quinoa i (i steden for vann), og det er obligatorisk i supper.

Her kommer det to basisoppskrifter som jeg bruker mye. En standard grønnsakskraft, samt en med litt asiatiske smaker, som derfor passer best til asiatisk matlaging. Framgangsmåten er lik, men ingredienslisten endrer seg.

Etter å ha laget kraft noen ganger, er det greit å smake seg fram til sin egen favoritt. Litt ekstra potet eller gulrot gjør for eksempel smaken rundere, chili gjør den “sintere” – og har du i noen ferske krydderurter kan det blir skikkelig spennende.

Ingredienser til ca to liter standard grønnsakskraft: 

  • 4 gulrøtter
  • 300 gram sellerirot
  • 4 sjalottløk
  • 1 purre
  • 1 hvitløk
  • 4 tomater
  • 1 kvast frisk persille
  • 1 laurbærblad
  • 2,5 liter vann

Ingredienser til ca tre liter asiatisk kraft:

  • 2 kinakål
  • 2 gulrøtter
  • 400 gram poteter
  • 1 søtpotet
  • 1 gresskar
  • 1 løk
  • 1 rødløk
  • 1 purreløk
  • 1 vårløk
  • 2 tomater
  • 1 rød chili
  • 3,5 liter vann

Framgangsmåte:

Rens grønnsakene, og skjær dem opp i biter. Når du koker kraft er det overflatearealet på grønnsakene som gjelder: Desto større areal, desto mer smak kommer ut av dem. Derfor er ikke det viktigste å lage så små biter som mulig, men greie stykker med store overflater. Ha grønnsaksbitene i en stor gryte, sammen med tomatene. Hell over vann, de skal dekke alle grønnsakene, og vel så det. Kok opp uten lokk. Når det koker, skruer du temperaturen ned så det såvidt fortsetter å koke. La gryta stå slik i to-tre timer. Sil, og hell over i tett beholder. Oppbevar kaldt.

Tips: Vær forsiktig med saltet når du koker kraft. Det er ofte bedre å tilsette i den ferdige retten som kraften skal brukes i.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *