Risotto med aubergine

Smakfulle karbohydrater på italiensk vis. 

Risotto er ikke en gryterett fra Toro med kjøttdeig og tomatsaus! Det er derimot en italiensk risrett, som stammer fra slettene rundt den nordlige delen av Piemonte, der risdyrking er vanlig. Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.

I det italienske måltidet serveres risotto som en primo, det vil si etter forrettene antipasto, men før hovedretten secondo. Dette innebærer at risotto er et alternativ til de karbo-rike rettene som pasta, polenta og gnocchi, og skal altså ikke fungere som et fullverdig måltid. Derfor er det sjelden kjøtt og sjømat i risotto, hvilket gjør det til en perfekt karborik rett for vegetarianere. 

Jeg pleier ofte å hive i litt bønner eller kikerter for proteininnholdet sin del, men her har jeg holdt meg til enkle grønnsaker. Aubergine og sitron passer utrolig godt sammen, og med litt basilikum på toppen blir det perfekt!

For en ekstra italiensk opplevelse, anbefaler jeg å prøve risotto med hjemmelagde grissini til. 

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 2 aubergine
  • 1,5 desiliter olivenolje
  • Salt
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 200 gram risottoris
  • 1,5 desiliter hvitvin
  • 7,5 desiliter grønnsakskraft
  • 1 sitron
  • Noen spiseskjeer næringsgjær
  • 1 kvast basilikum
  • Pepper

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Gni den eneauberginen inn med litt av oljen, og stikk hull på den noen plasser med en gaffel. Plasser den i en ildfast form.  Stek i ovnen i en time, eller til den blir flat. La den avkjøles litt, før du deler den i to og drar ut innmaten med en spiseskje. Kast skallet.

Skjær den andre auberginen i litt store terninger. Ha litt mer av oljen i en stekepanne, og stek terningene på høy varme til de blir gylne og litt sprø. Ha over på en tallerken, og dryss litt salt på.

Finhakk løk og hvitløk. Varm opp resten av oljen til høy varme i en gryte, og stek til all løken er blitt blank. Ha i risen, og bland godt sammen slik at alt blir dekket av olje. Hell over hvitvinen (nå begynner det å frese skikkelig), og la den koke inn. Skru ned varmen til meidum/lav, og spe på med grønnsakskraft. La kraften koke inn før du heller på neste omgang. Når all kraften er tilsatt, eller du har fått ønsket konsistens, tar du gryten av varmen.

Ris skallet av sitronen, og press ut to spiseskjeer med saft. Bland i risottoen, og tilsett deretter aubergineinnmaten og de stekte aubergineterningene. Bland i næringsgjær. Smak eventuelt til med litt mer salt. Finhakk basilikum, og dryss over sammen med nykvernet pepper ved servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *