Næringsgjær

Næringsrikt med ostesmak.

Næringsgjær, eller nutritional yeast om du vil, er ikke en beisk smakende gjær som brukes til ølbrygging eller brødbaking. Det er derimot næringsrike flak med osteaktig smak.

På 100 gram næringsgjær får du 46 gram protein, 1 gram sukker og 5 fram fett. Det er også en utmerket kilde til mineraler og vitaminer, blant annet får du rikelig med både vitamin B1 og B2.

Det finnes mange forskjellige merker, men jeg har ikke opplevd noe forskjell på dem.

Her får du kjøpt det: 

Mange helsekostbutikker selger det, samt økologiske butikker. Du kan også kjøpe det på iHerb.

Slik bruker du det: 

Næringsgjær blander seg lett ut i både tørre deiger, våte rører og det som er av gryteretter. Du kan drysse det over pizza, pasta, smørbrød og popcorn, eller bruke for å gi ostesmak i vegansk quiche eller omelett. Jeg er veldig glad i smaken, og hiver gjerne i et par spiseskjeer. 

Triks: 

Kjører du næringsgjær i kjøkkenmaskinen sammen med rista pinjekjerner og salt, får du et kjempegodt, vegansk alternativ til parmesan.

Utvalgte oppskrifter: 

Cashewost
Cornbread
Mac (not cheese)
Polentahjerter med ratatouille
Potato skins
Risotto med steinsopp
Smørbønneburger
Tofu Bolognaise
Tofuomelett

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *