vegansk hummus oppskrift

Verdens beste hummus

Glem alt jeg har skrevet om hummus tidligere. 

Kan tro jeg har lett etter denne oppskriften!

Helt siden vi satt igang med vegansk kosthold hjemme, har jeg prøvd å lage en super hummus. Jeg trodde jeg var inne på noe, helt til vi var på en fantastisk marokkansk restaurant i London. Etter å ha skrapt hummusskålen der var jeg tilbake på null. Jeg har prøvd utallige varianter, med ulike mengder av blant annet sitron, tahini, olivenolje, diverse krydder, hvitløk og kikerter. Har funnet flere oppskrifter på både norske og utenlandske blogger, mange har vært nære, men ingen har klart å gi meg den kremete, milde og fantastiske hummusen jeg har vært ute etter.

Enter Ottolenghi.

Min favorittchef. Selvfølgelig. I den fantastiske vegetarkokeboken Plenty var det selvfølgelig en hummusoppskrift – og den var jeg nødt til å gi en sjanse. Hemmeligheten hans, er å putte litt natron i når en vanner ut kikertene, samt litt i kokevannet. I tillegg er det viktig å lage hummusen mens kikertene er varme fra kokingen. Da kan du spe med kokevann å få en nesten flytende konsistens – som stivner til perfekt hummus når den blir litt avkjølt. Det er bare å prøve selv:

Ingredienser til en god skål: 

 • 100 gram tørka kikerter
 • Vann til utvanning
 • 2 teskjeer natron
 • 50 gram tahini
 • 1 centiliter sitronsaft
 • Hvitløk
 • Salt
 • Paprikapulver til pynt

Framgangsmåte: 

Ha kikertene i en skål, og hell vann over. Du trenger cirka dobbelt så mye vann som kikerter. Ha i en teskje med natron. La det ligge en del timer, helst over natten.

Hell vannet av kikertene, og ha dem over i en gryte. Nok en gang tilsetter du dobbel mengde vann, samt et teskje natron. La det småkoke til kikertene er skikkelig myke. Koketiden kommer an på hvor lenge de lå i bløt, maks trenger du 2-3 timer. Sil kikertene, ta vare på vannet.

Ha kikerter i en kjøkkenmaskin sammen med resten av ingrediensene. Prøv deg bare fram med hvitløksmengden. Jeg pleier å bruke 2 eller 3 fedd. Sett på maskinen, og la det gå et par minutter, til du har en helt jevn masse. Spe på med kokevann og kjør igjen. Hummusen skal være veldig myk, men ikke miste fasongen.

Til pynt kan det være fint å drysse litt paprikapulver over, eller å helle litt god olivenolje på.

Server hummusen varm eller kald. Den er enormt anvendelig, og passer blant annet til middagsretter som for eksempel falafel, som tilbehør til småretter, som dip eller smørt på knekkebrød.

vegansk hummus oppskrift

Tips: 

Jeg pleier å lage en stor porsjon. Halvparten serverer jeg som den er, den andre halvparten tilsetter jeg forskjellig krydder eller grønnsaker i.

På bildet under har jeg laget paprikahummus. Da har jeg tilsatt en grillet, marinert paprika sammen med resten i kjøkkenmaskinen.

40 Comments

 1. Margrethe

  Hva gjør du med tahinien? Kanskje jeg ikke finner den i oppskriften , men skal den røres inn?

  1. Mari Hult

   Alt skal i kjøkkenmaskinen 🙂 Ser det ikke står så veldig spesifikt der. Skal prøve å endre på teksten, takk for kommentar!

 2. Elsker hummus, så denne oppskriften skal prøves ut 🙂

  1. Mari Hult

   🙂 🙂 🙂

 3. Lone Ramstad

  Må prøves! Men hvor mye vann skal jeg ha? Står ikke noe på oppskriften.

  1. Mari Hult

   Slik at det mer enn godt nok dekker kikertene i gryten. De utvider seg under koking, så du må ha litt å gå på.

 4. Jeg lager også verdens beste hummus 😉

  1. Mari Hult

   🙂

 5. Kan man fryse dette om det mot formodning blir rester?

  1. Mari Hult

   Aldri prøvd, men antar at det skal gå bra 🙂 Pleier aldri være rester hos meg heller…

 6. Veslemøy

  Hvor lenge peier hummusen å vare i kjøleskapet?

  1. Mari Hult

   3-4 dager går i alle fall kjempefint, men hos meg blir den alltid spist opp før det.

 7. Hei:)
  Prøver denne men ertene går helt i oppløsning nå når de koker. Er det riktig? Det ser ut som ertesuppe… Vil så gjerne få det til!

  1. Mari Hult

   Kan stoppe og koke før de går i oppløsning… Bruker du små eller store kikerter? Men sil av vannet og ha i food processor så tror jeg det skal gå bra, hummusen fester seg endel når den står kaldt 🙂

 8. Christina G

  Jeg var i Berlin i begynnelsen av mars og bestilte en hummusrett for deling på en bar, vi fikk hummus med mango, med chili og selvfølgelig original hummus. Nydelige alle tre! Prøver å finne oppskrift på en med mango, men finner det ikke.. Har du noen ide om hvor mye mango man bør ha i?

 9. Likte denne veldig godt! Takk for at du delte!

  1. Mari Hult

   🙂

 10. Herlighet! Dette er den beste hummusen jeg har spist siden jeg var i Dubai <3 hurra for at du delte trikset med natron

  1. Mari Hult

   Så kjekt 🙂 🙂 Jeg ble så glad da jeg fikk det til selv, så en fornøyelse å dele videre! 🙂

 11. Prøvde å lage nå, men det ble for mye hvitløk i, hvor mye bruker du?

  1. Mari Hult

   Jeg pleier å bruke en hel kinesisk hvitløk.

 12. Anne Kjersti Hauge

  Denne var utrolig god! Takk for mange flotte oppskrifter

  1. Mari Hult

   Hurra 🙂 Tusen takk for fin kommentar 🙂

 13. Fungerer det også like godt med hermetiserte kikerter? Tips til hvordan man eventuelt bør gå frem med de?

  1. Mari Hult

   De blir ikke like lette å få most skikkelig, men med litt tålmodighet (og litt vann) så går det nok greit.

   1. Eliasen

    Jeg tenkte mer på hvordan man gjør det med natronen for å få den kremete konsistensen. Får vi til det også med de hermetiserte? Når bør jeg ha i natronen? Man skal vel i utgangspunktet ikke koke de hermetiserte?

    Det er dessverre ikke så lett å få tak i tørkede kikerter her jeg bor.

    På forhånd takk! 🙂

   2. Mari Hult

    Funker ikke med natron når de allerede er kokt (som der hermetiske er) 🙁

 14. Det skulle vel gå an å la hermetiske kikerter ligge i vann med litt natron noen timer? Burdee vel hjelpe litt?

 15. Hvilken funksjon har natron i kokevannet? Prøvde nettopp din oppskrift og opplevde det verste overkoket i mitt liv! Utover hele kjøkkengulvet… Mistenker natron for dette.

  1. Mari Hult

   Ojdå, ikke så bra! Natron gjør at kikertene blir mykere og kokes fortere.

   1. Sigrid

    Takk for svar. Da klarer jeg meg nok uten. Nytt forsøk idag! 🙂

 16. Man får ikke lov å gå inn på denne bloggen når man er koblet på nettet til Meny. Har du vært slem mot Meny?

  1. Mari Hult

   Og jeg som trodde vi var venner!!!!! UFfda 🙁 Takk for beskjed 🙂

 17. Synnøve Carlsen

  Hei, ser spennende ut! Er det virkelig 50 g tahini til 100 g kikkerter? Hvis jeg vil lage med 700 gram kikkerter skal jeg altså ha 350 gram tahini? Fant en oppskrift på trinesmatblogg der sto det 700 g kikkerter og 2 spiseskjeer tahini. Virket så veldig annerledes 🙂

  1. Mari Hult

   Smak deg fram! Jeg synes tahini er kjempegodt, og bruker lett 50 g til 100 g kikerter (som er nærmere 250 g etter bløtlegging og koking).

 18. Hei!
  Dobler du mengden natron (og de andre ingrediensene) når du øker mengden kikerter? 🙂 Tenkte å lage en mega-batch!

  1. Mari Hult

   Natron er ikke så farlig, det har vi kun i for at kikertene skal koke fortere og bli mykere. Du må nok øke på av det andre og, men anbefaler å smake deg fram 🙂

 19. Liv Ohnstad

  Interessant å lære om at kikerter koker fortere når man tilsetter natron i kokevannet! Husker en gang jeg skulle koke tørre kikerter fra pose. De kokte i 4 timer uten at de ble myke. Siden har det bloit bokser/ pakker på meg. Syns forresten at Bunnpris sine på boks er de mykeste.

  1. Mari Hult

   Er mye snodige greier en finner ut av haha! Takk for tips med de fra Bunnpris 🙂

 20. Hvilken tahini bruker du?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *