vegansk hummus oppskrift

Verdens beste hummus

Hummus er en nydelig, kremet og smakfull kikertdipp som smaker godt til nesten alt! 

Jump to Recipe

Kan tro jeg har lett etter denne oppskriften!

Helt siden jeg satte i gang med vegansk kosthold hjemme, har jeg prøvd å lage en super kikertdip. Jeg trodde jeg var inne på noe, helt tiljegi var på en fantastisk marokkansk restaurant i London. Etter å ha skrapt skålen der var jeg tilbake på null. Jeg har prøvd utallige varianter, med ulike mengder av blant annet sitron, tahini, olivenolje, diverse krydder, hvitløk og kikerter. Har funnet flere oppskrifter på både norske og utenlandske blogger, mange har vært nære, men ingen har klart å gi meg den kremete, milde og fantastiske hummusen jeg har vært ute etter.

Enter Ottolenghi.

Min favorittchef. Selvfølgelig. I den fantastiske vegetarkokeboken Plenty var det selvfølgelig en hummusoppskrift – og den var jeg nødt til å gi en sjanse. Hemmeligheten hans, er å putte litt natron i når en vanner ut kikertene, samt litt i kokevannet. I tillegg er det viktig å lage hummusen mens kikertene er varme fra kokingen. Da kan du spe med kokevann å få en nesten flytende konsistens – som stivner til perfekt hummus når den blir litt avkjølt. Det er bare å prøve selv:

vegansk hummus oppskrift

Verdens beste hummus

En fantastisk smakfull og kremet kikertdipp.
5 from 2 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
bløtlegging 8 hrs
Total Time 1 d 1 hr 15 mins
Course tilbehør
Cuisine Middelhavet
Servings 1 god skål

Ingredients
  

 • 100 g tørka kikerter
 • vann til utvanning
 • 2 ts natron
 • 50 g tahini (eller smak til)
 • 1 cl sitronsmak (eller smak til)
 • hvitløk
 • salt
 • olivenolje til topping
 • paprikapulver til topping

Instructions
 

 • Ha kikertene i en skål, og hell vann over. Du trenger cirka dobbelt så mye vann som kikerter. Ha i en teskje med natron. La det ligge en del timer, helst over natten.

 • Hell vannet av kikertene, og ha dem over i en gryte. Nok en gang tilsetter du dobbel mengde vann, samt et teskje natron. La det småkoke til kikertene er skikkelig myke. Koketiden kommer an på hvor lenge de lå i bløt, maks trenger du 2-3 timer. Sil kikertene, ta vare på vannet.

 • Ha kikerter i en kjøkkenmaskin sammen med resten av ingrediensene. Prøv deg bare fram med hvitløksmengden. Jeg pleier å bruke 2 eller 3 fedd. Sett på maskinen, og la det gå et par minutter, til du har en helt jevn masse. Spe på med kokevann og kjør igjen. Hummusen skal være veldig myk, men ikke miste fasongen.

 • Jeg pleier å bruke baksiden av en spiseskje til å fordele hummusen rundt på en tallerken. På toppen er det godt med litt olivenolje og paprikapulver.
 • Server hummusen varm eller kald. Den er enormt anvendelig, og passer blant annet til middagsretter som for eksempel falafel, som tilbehør til småretter, som dip eller smørt på knekkebrød.

Video

Notes

Tips: 
Jeg pleier å lage en stor porsjon. Halvparten serverer jeg som den er, den andre halvparten tilsetter jeg forskjellig krydder eller grønnsaker i.
Favoritten min er paprikahummus. Da har jeg tilsatt en grillet, marinert paprika sammen med resten i kjøkkenmaskinen.
Keyword hummus, kikerter, tahini

Ofte stilte spørsmål om hummus

Kan jeg bruke hermetiske kikerter i hummus? 

Ja, men da blir ikke resultatet like kremet og godt. Når vi koker dem selv med natron i vannet blir de ekstra myke og perfekte i hummus.

Kan jeg lage hummus av andre ting enn kikerter? 

Ja, for eksempel er hvite bønner skikkelig godt i hummus! Jeg har også laget det med røde linser faktisk, med rett krydder blir det skikkelig godt.

Kan jeg lage hummus uten tahini? 

Ja, men du mister litt av den typiske smaken. Dersom du ikke har tahini hjemme, men har sesamfrø, kan du prøve deg på en hjemmelaget tahini. Jeg har også brukt hasselnøttsmør og faktisk peanøttsmør i hummus, og det har blitt godt det også. Men kanskje ikke si det til noen.

Hva lages hummus av? 

Der er i all hovedsak en kikertdip, der moste kikerter tilsettes andre råvarer for å gi god smak. Mine favoritter er hvitløk, sitronsaft, tahini og salt.

Hva kan jeg spise med hummus? 

Min favoritt er falafel, men det er også skikkelig godt på burgere, på pizza, i salater og som dipp til for eksempel stekte poteter.

46 Comments

 1. Margrethe

  Hva gjør du med tahinien? Kanskje jeg ikke finner den i oppskriften , men skal den røres inn?

  1. Mari Hult

   Alt skal i kjøkkenmaskinen 🙂 Ser det ikke står så veldig spesifikt der. Skal prøve å endre på teksten, takk for kommentar!

 2. Elsker hummus, så denne oppskriften skal prøves ut 🙂

  1. Mari Hult

   🙂 🙂 🙂

 3. Lone Ramstad

  Må prøves! Men hvor mye vann skal jeg ha? Står ikke noe på oppskriften.

  1. Mari Hult

   Slik at det mer enn godt nok dekker kikertene i gryten. De utvider seg under koking, så du må ha litt å gå på.

 4. Jeg lager også verdens beste hummus 😉

  1. Mari Hult

   🙂

 5. Kan man fryse dette om det mot formodning blir rester?

  1. Mari Hult

   Aldri prøvd, men antar at det skal gå bra 🙂 Pleier aldri være rester hos meg heller…

  2. Elisabeth

   Ferdiglaget hummus funker ikke å fryse. Du får en vannig og grøtete konsistens og mister den gode smaken. Om koker kikerter, så anbefales det heller å fryse de kokte kikertene i porsjoner og ta opp ved behov. Da går det raskt å lage uansett.

 6. Veslemøy

  Hvor lenge peier hummusen å vare i kjøleskapet?

  1. Mari Hult

   3-4 dager går i alle fall kjempefint, men hos meg blir den alltid spist opp før det.

 7. Hei:)
  Prøver denne men ertene går helt i oppløsning nå når de koker. Er det riktig? Det ser ut som ertesuppe… Vil så gjerne få det til!

  1. Mari Hult

   Kan stoppe og koke før de går i oppløsning… Bruker du små eller store kikerter? Men sil av vannet og ha i food processor så tror jeg det skal gå bra, hummusen fester seg endel når den står kaldt 🙂

 8. Christina G

  Jeg var i Berlin i begynnelsen av mars og bestilte en hummusrett for deling på en bar, vi fikk hummus med mango, med chili og selvfølgelig original hummus. Nydelige alle tre! Prøver å finne oppskrift på en med mango, men finner det ikke.. Har du noen ide om hvor mye mango man bør ha i?

 9. Likte denne veldig godt! Takk for at du delte!

  1. Mari Hult

   🙂

 10. Herlighet! Dette er den beste hummusen jeg har spist siden jeg var i Dubai <3 hurra for at du delte trikset med natron

  1. Mari Hult

   Så kjekt 🙂 🙂 Jeg ble så glad da jeg fikk det til selv, så en fornøyelse å dele videre! 🙂

 11. Prøvde å lage nå, men det ble for mye hvitløk i, hvor mye bruker du?

  1. Mari Hult

   Jeg pleier å bruke en hel kinesisk hvitløk.

 12. Anne Kjersti Hauge

  Denne var utrolig god! Takk for mange flotte oppskrifter

  1. Mari Hult

   Hurra 🙂 Tusen takk for fin kommentar 🙂

 13. Fungerer det også like godt med hermetiserte kikerter? Tips til hvordan man eventuelt bør gå frem med de?

  1. Mari Hult

   De blir ikke like lette å få most skikkelig, men med litt tålmodighet (og litt vann) så går det nok greit.

   1. Eliasen

    Jeg tenkte mer på hvordan man gjør det med natronen for å få den kremete konsistensen. Får vi til det også med de hermetiserte? Når bør jeg ha i natronen? Man skal vel i utgangspunktet ikke koke de hermetiserte?

    Det er dessverre ikke så lett å få tak i tørkede kikerter her jeg bor.

    På forhånd takk! 🙂

   2. Mari Hult

    Funker ikke med natron når de allerede er kokt (som der hermetiske er) 🙁

 14. Det skulle vel gå an å la hermetiske kikerter ligge i vann med litt natron noen timer? Burdee vel hjelpe litt?

 15. Hvilken funksjon har natron i kokevannet? Prøvde nettopp din oppskrift og opplevde det verste overkoket i mitt liv! Utover hele kjøkkengulvet… Mistenker natron for dette.

  1. Mari Hult

   Ojdå, ikke så bra! Natron gjør at kikertene blir mykere og kokes fortere.

   1. Sigrid

    Takk for svar. Da klarer jeg meg nok uten. Nytt forsøk idag! 🙂

 16. Man får ikke lov å gå inn på denne bloggen når man er koblet på nettet til Meny. Har du vært slem mot Meny?

  1. Mari Hult

   Og jeg som trodde vi var venner!!!!! UFfda 🙁 Takk for beskjed 🙂

 17. Synnøve Carlsen

  Hei, ser spennende ut! Er det virkelig 50 g tahini til 100 g kikkerter? Hvis jeg vil lage med 700 gram kikkerter skal jeg altså ha 350 gram tahini? Fant en oppskrift på trinesmatblogg der sto det 700 g kikkerter og 2 spiseskjeer tahini. Virket så veldig annerledes 🙂

  1. Mari Hult

   Smak deg fram! Jeg synes tahini er kjempegodt, og bruker lett 50 g til 100 g kikerter (som er nærmere 250 g etter bløtlegging og koking).

 18. Hei!
  Dobler du mengden natron (og de andre ingrediensene) når du øker mengden kikerter? 🙂 Tenkte å lage en mega-batch!

  1. Mari Hult

   Natron er ikke så farlig, det har vi kun i for at kikertene skal koke fortere og bli mykere. Du må nok øke på av det andre og, men anbefaler å smake deg fram 🙂

 19. Liv Ohnstad

  Interessant å lære om at kikerter koker fortere når man tilsetter natron i kokevannet! Husker en gang jeg skulle koke tørre kikerter fra pose. De kokte i 4 timer uten at de ble myke. Siden har det bloit bokser/ pakker på meg. Syns forresten at Bunnpris sine på boks er de mykeste.

  1. Mari Hult

   Er mye snodige greier en finner ut av haha! Takk for tips med de fra Bunnpris 🙂

 20. Hvilken tahini bruker du?

 21. Elisabeth

  Ferdiglaget hummus funker ikke å fryse. Du får en vannig og grøtete konsistens og mister den gode smaken. Om koker kikerter, så anbefales det heller å fryse de kokte kikertene i porsjoner og ta opp ved behov. Da går det raskt å lage uansett.

 22. Ann Cathrin

  5 stars
  Dette er virkelig verdens beste hummus! Fem stjerner fra meg!

 23. 5 stars
  Nydelig ❤️

 24. Hei! HAr du lagd det fra kikertemel?

  1. Mari Hult

   Det har jeg aldri prøvd på! Kan ikke helt se for meg at det funker dessverre :/

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating