Nøttestek med hvitløk og rosmarin

Påskemat for vegetarianere. 


Denne nøttesteken er ganske enkel å lage, i alle fall i forhold til den vi lagte til jul. Med masse rosmarin og hvitløk smaker den kjempegodt av påske. Her er den servert sammen med litt dampa grønnsaker, ha også gjerne noen gratinerte poteter og en saus til. Og masse tyttebærsyltetøy!

I denne oppskriften på vegansk nøttestek bretter vi steken inn i butterdeig, som gir en god smak, og at den lett holder på fasongen. Synes du at det blir litt for mye nøttemasse, er det bare å legge det i kjøleskapet og bruke det i løpet av noen dager.

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 2 kvaster rosmarin
  • 2 kvaster timian
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 sjampinjong
  • 2 aromasopp
  • 1 sjalottløk
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 130 gram hasselnøtter
  • 50 gram valnøtter
  • 1 spiseskje hvit trøffelolje
  • Brødsmuler, ca 30 gram
  • 4 plater vegansk butterdeig
  • Usøta soyamelk til pensling
Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 170 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir. Legg butterdeig til tining på kjøkkenbenken.

Finhakk rosmarin, timian og hvitløk. Skjær soppen i terninger, og legg disse over i en ildfast form. Dryss halvparten av krydder- og hvitløksblandingen over. Bak i ovnen i 10 minutter.

Varm opp oljen forsiktig i en stekepanne. Finhakk løk og ha i. La den surre et par minutter, før du heller resten av krydder- og hvitløkblandingen i.

Ha nøttene i en kjøkkenmaskin, og kjør til de er hakket opp i mindre biter. De skal ikke finhakkes. Et lite minutt pleier å holde. Ha nøttene i en bolle. Ha over soppen, deretter løkblandingen fra stekepannen. Ha i trøffelolje. Bland alt sammen, og spe på med brødsmuler til du får en fin konsistens. Blandingen skal sette seg sammen, men fremdeles være fuktig.

Legg butterdeigplatene slik at de overlapper litt, og kjevle ut til en stor firkant. Her går det også an å lage porsjoner med en eller to plater.

Legg nøtteblandingen i en stripe på midten av deigen, trykk godt sammen.

Brett butterdeigen igjen.

Legg nøttesteken over på stekebrettet, med skjøten ned. Stikk gjerne et par hull i deigen med en skart kniv, så unngår du at den sprekker. Pensle med soyamelk. Bak i ovnen i 30 til 40 minutter, steken skal bli gylden og fin.

2 Comments

  1. Nora Blomkvist

    Jeg finner ikke butterdeig noen steder. Kan man fremdeles lage denne retten og bare ikke ha butterdeig rundt den? Trenger den noe annet som binder den da i blandingen?

    1. Mari Hult

      Det går helt fint uten butterdeig altså 🙂 Det er mest for utseendet sin skyld. Stek i en brødform eller noe sånt 🙂

Leave a Reply to Nora Blomkvist Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *