hjemmelaget peanøttsmør

Hjemmelaget peanøttsmør

Så lett, så godt!

Peanøttsmør i butikken er fine greier. Noen av de økologiske er ok, men når det kommer til det vanligste her i landet så er det ikke rart jeg er skeptisk. Mills sitt har nemlig kun 74 prosent peanøtter, de har også tilsatt solsikkeolje, druesukker og fullherdet vegetabilsk fett. Æsj! Dette trenger du vel ikke i peanøttsmør? Ryktene sier at disse ingrediensene legges til for at smøret skal være penere, og lettere å smøre. Journalisten i meg har vondt for å tro at dette stemmer, og derfor har jeg laget mitt eget peanøttsmør.

Les mer: Slik lager du ditt eget veganske sjokoladepålegg

Resultatet? Med bare peanøtter samt litt salt, smaker smøret bedre, det er kjempelett å smøre, det passer i bakst, og når jeg regner på det så er det faktisk billigere. Ikke tar det lang tid heller, så det nå er det bare å sette i gang!

Ingredienser til et glass:

    • 250 gram peanøtter
    • Litt godt salt

Framgangsmåte:

Her kommer det litt an på hvilke peanøtter du har. Jeg foretrekker usalta rista nøtter uten skall, men andre typer går også – du må bare tilpasse framgangsmåten.

Forvarm stekeovnen til 150 grader. Kle et bakebrett med bakepapir, og fordel nøttene utover. Stek dem i den varme ovnen i ca 5 minutter. Pass på at de ikke brenner seg.

Har du nøtter som ikke er ristet fra før av så er det greit å ha de i ovnen i ca 25 minutter, bare pass på at de ikke brenner seg.

Ha nøttene over i en kjøkkenmaskin, og kjør på den høyeste hastigheten i noen minutter. Først vil nøttene bli finkornet, deretter vil fettet i dem gjøre at det begynner å feste seg litt. Vær tålmodig her. Etter en liten stund begynner du å få en smørete konsistens.

Dersom nøttene ikke er saltet fra før av, er det her greit å begynne å ha i salt. Smak deg fram. La kjøkkenmaskinen gå videre, til du får ønsket konsistens. Ha peanøttsmøret over i et lufttett glass, og oppbevar i kjøleskapet.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *