Gjesteblogg: Carina Hultin Dahlmann

Alt du trenger å vite for å lage superjuice hjemme!

JUICY: Carina Hultin Dahlmann er personlig trener, ernæringsrådgiver og Norges første og eneste naturlig juiceterapeut. Nå skal hun lære Vegetarbloggens lesere om en mer juicy livsstil.

Jeg har fått æren av å være gjesteblogger på Maris flotte vegetarblogg! Er det noe alle eksperter er enige om, er det at vi bør spise mer frukt og grønt, aller mest grønt. Bruk av belgvekster som linser og bønner er også noe nordiske land bør bli flinkere til i hverdagen, både for bedre helse og til hjelp i vår søken etter en slankere midje.  Du finner deilige oppskrifter med belgvekster på denne bloggen.

Hvem er jeg og hvorfor skal du høre på noe jeg sier? Mitt navn er Carina Hultin Dahlmann og jeg er personlig trener, ernæringsrådgiver og Norges første og eneste naturlig juiceterapeut. Jeg har jobbet gjennom eget firma i mange år og hjulpet personer med å endre sin livsstil til det bedre gjennom effektiv trening og riktig ernæring. Men jeg har også personlig erfaring, noe som gjør at jeg kan mer enn alle teoriene. Jeg vet hvordan det føles på kroppen og jeg vet hvordan man skal lykkes med en sunnere livsstil i virkeligheten og ikke kun på papiret (eller på bloggen;)).  Jeg vokste opp i USA og har selv vært overvektig og slitt med min egen helse fra rundt 10 årsalderen. Da jeg var 22 år bestemte jeg for at ?nok var nok? og jeg tok tak i min egen livsstil og begynte å trene og legge om kostholdet. I dag hjelper jeg andre med å gjøre det samme som jeg har lykkes med. Jeg holder også kurs og foredrag og skriver artikler innen mine temaer for kvinneblader. Blant annet har jeg en fast sunnhets ekspertside i bladet Stella.

Her finner du Carina sin blogg

Siden vi vet at et høyere inntak av frukt og grønt i ubehandlet form kan gi deg en bedre helse tenkte jeg å skrive litt om juicing. Det er et av mine kjerneområder, og en enkel og flott måte som både store og små kan få i seg mer av naturens herligheter. I dag deler jeg mine tips om juicing på vegetarbloggen med deg slik at du også kan lede en ?juicy livsstil?!

Hva er juicing?

Vi har alle hørt at vi bør spise mer frukt og grønt, men det er en lang vei fra å vite hva du bør gjøre til det og faktisk å gjøre det. Men jeg har nemlig funnet hemmeligheten; jeg drikker frukten og grønnsakene mine! Veien til en bedre helse med mer frukt og grønt oppnås gjennom 1- 3 glass om dagen med deilig friskpresset frukt- og grønnsaksjuicer. Ikke bare får jeg i meg ?5 om dagen?, men jeg får faktisk i meg ?10 om dagen? og det tar lite tid, er enkelt og smaker himmelsk!

Juicing er å presse friske frukter og grønnsaker via en juicemaskin, eller en saftsentrifuge som det også kalles. Man kan rett og slett skape magi på kjøkkenet og forvandle grønnsaker og frukter til fristende og helsebringende juicer på få minutter, og det er så enkelt! For å komme i gang trenger man riktig juicemaskin, en liten grønnsakskniv, et skjærebrett og frisk (gjerne økologisk) frukt og grønt. Jeg vil anbefale deg å kjøpe Philips juicemaskin da denne tillater deg å legge frukt og grønt i maskinen uten at du må skjære den i biter. Det er også denne maskinen som gir mest juice og har vunnet flest ?best i test?. Den er lett å rengjøre, delene kan settes i oppvaskmaskinen, og den er i tillegg lekker å ha stående på kjøkkenbenken!

Hvorfor juicing? Død juice versus levende juice

Hva vil du heller tilføre kroppen din: Død juice eller levende juice? Hvorfor er det ikke bare å kjøpe og drikke ferdigpresset juice fra butikken? ALL juice som vi kjøper i butikken er varmebehandlet, eller pasteurisert som det kalles. Dette er en prosess som ødelegger en stor del av vitamin- og mineralinnholdet og dreper alle enzymene som er selve livskraften i plantene. Dermed blir det egentlig bare tomme kalorier som ikke gjør annet enn å påvirke blodsukkeret ditt og tilføye ekstra, unødvendige kalorier. Enzymer er proteiner som fungerer som katalysatorer for diverse kjemiske prosesser i kroppen og er blant annet viktig for kroppens fordøyelsesprosess. Mange mage- og tarmproblemer er relatert til nedsatt enzyminnhold og derfor kan juicing gi deg en mer velfungerende, sunnere og slankere kropp.

Tips

Bruk alltid mer grønnsaker i juicen enn frukt da frukt inneholder mye mer sukker og kalorier enn grønnsaker, selv om det er naturlig sukker. Det er i tillegg også grønnsakene som det er viktig å øke inntaket av da det ofte er denne matgruppen vi har problemer med å få nok av for optimal helse. Grønne grønnsaker inneholder også det blodrensende stoffet klorofyll som er viktig å innta i større mengder.

Hva trenger du for å komme i gang med juicing?

Som nevnt er det enkelt å komme i gang med juicing, men det er noe få ting som du trenger for å juice. Det mest opplagte er juicemaskin, men noen få andre enkle redskaper trengs også.

Dette må du ha for å lage juice:

?Juicemaskin

?Skjærebrett

?Grønnsakskniv

?Frukt og grønt som epler, pærer, sitron, agurk, squash, ananas, gulrøtter, frisk ingefær, spinat

Dette anbefales for å gjøre juicingopplevelsen enda enklere:

?Egen benkplass/?juicestasjon? hvor juicemaskinen alltid står tilgjengelig og klar for bruk. Hvis du må hente den frem hver gang du skal bruke den er sjansen stor far at du enten kommer til å glemme å bruke den eller finne det for brysomt å ta den frem til bruk. Ut av skapet og opp på benken!

Nedbrytbare avfallsposer til avfallsbeholderen på juicemaskinen(kan sløyfes, men gjør rengjøringen enklere og er mer miljøvennlig.)Bor du i en kommune hvor brundunk ikke benyttes kan du bruke en vanlig brødpose i avfallsbeholderen for å slippe å rengjøre den hver gang.

?Siggflaske som er lufttett og lystett slik at du kan ta med deg juicen på jobb, eller andre steder for et sunt og godt mellommåltid. Se www.sigg.com

?Ha alltid frukt og grønt lett tilgjengelig. Ha frukter og grønnsaker som tåler romtemperatur liggende synlig på et fat ved juicemaskinen din.

Jeg er også superfan av superfoods akkurat som Anita! Tilsett diverse ekstra gunstige kosttilskudd i juicen din, gjerne hver morgen.

Dette vil øke din juiceopplevelse og ta sunnheten din enda et skritt lengre:

?Spirulina i pulverform. Er en grønn alge som inneholder store mengder med blodrensende klorofyll, vitaminer, mineraler, omega 3 og aminosyrer.

?Hvetegress i pulverform. Er en type gress som inneholder store mengder klorofyll, enzymer, vitaminer og mineraler.

?Udo?s Greens. Er et pulver med forskjellige næringsrike ingredienser som spirulina, klorella, grønnkålpulver, brokkoli, ingefær, kanel, kardemomme, linfrø og mange, mange flere godsaker. Blandes gjerne sammen med ren spirulina og/eller hvetegress.

?Probiotika. Riktig tarmflora er utrolig viktig for din helse. Ny forskning viser blant annet at overvekt, hudproblemer, depresjoner og muskel- og skjelett plager som fibromyalgi kan være knyttet til mangel på gode tarmbakterier. Sørg for at du kjøper ?levende? probiotika av høy kvalitet. ?Levende? probiotika står i kjøl i alle gode helsekostbutikker. Kapslene kan åpnes og tømmes i juicen eller inntas på vanlig måte sammen med juicen. NB! Begynn med en liten dose for å se hvordan magen din reagerer. En viss tilvenningsperiode kan være nødvendig.

?Sunt fett som Udo?s Choice eller andre høy kvalitet oljer med omega fettsyrer. Tilsett gjerne ei spiseskje med utvalgt olje.

Dette er en av favoritt oppskriftene mine.

Happy heart juice!

Denne juicen kan nytes når som helst og er spesielt gunstig for blodet og hjerte- og karsystemet. ?Happy heart juice? hjelper deg å få et sunt hjerte i en sunn kropp, som igjen gjør at du kan leve lenge og gi masse kjærlighet til dine nærmeste.

Ingredienser:

?2 epler (med skall)

?1/3- 1/2 sitron (hvis den er økologisk kan du beholde skallet på, hvis ikke skjærer du bort det ytterste skallet og lar det hvite sitte igjen)

?1 fersk rødbete (skjær gjerne bort skallet hvis den ikke er økologisk og vask bort alle jord rester!)

?2 buketter med brokkoli

?Fersk ingefær

Juices slik:

Legg først i eple, så sitron og ingefær, og et eple på toppen av dette. Juice disse ingrediensene på styrke nr. 2 på maskinen. Tilsett rødbete og brokkoli og juice på styrke nr. 1 for å få mest mulig juice ut av ingrediensene.

Godsaker i juicen: Ferske rødbeter motvirker harde og tette blodårer, virker rensende på leveren og hjelper mot lave jernlagre, i tillegg til å inneholde kalium som er viktig for reguleringen av blodtrykket. Denne juicen inneholder også pektin(fiber), vitamin C og B, folinsyre, krom, magnesium, silisium, kalsium, fosfor, og betakaroten. Sitronen er med på å gi en god smak samtidig som den virker rensende og nøytraliserer ugunstig bakterier i kroppen.

Les mer: Carina sin blogg

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *