vegansk risotto med steinsopp oppskrift

Risotto med steinsopp

Rask risotto med kraftig smak.

Denne oppskriften fikk jeg av en kokk i Barolo, og med et par justeringer har jeg gjort den veganvennlig. Etter at jeg kuttet ut kjøttet, er jeg blitt ekstra glad i den kraftige smaken av steinsopp. Den er veldig god i både gryteretter, risottoer og pastaretter, men liker best når den får dominere retten. Tørket steinsopp får du kjøpt i små poser i de fleste godt assorterte dagligvarebutikker. Og ikke vær bekymret for vekten – du får mye smak ut av få gram. Bruker du fersk sopp kan du godt gange vekten du trenger med 5.

Ingredienser til to porsjoner:

 • 15 gram tørka steinsopp
 • 2 desiliter vann
 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 stor sjampinjong
 • 2 spiseskjeer olivenolje
 • 150 gram risottoris
 • 1 desiliter hvitvin
 • 3 desiliter grønnsakskraft
 • 1 teskje næringsgjær
 • 1 spiseskje vegansk margarin
 • Salt og pepper

Framgangsmåte:

La steinsoppen ligge i vann i en halvtime.

Skjær løk og hvitløk i små biter, sjampinjong i terninger. Varm oljen i en gryte, ha først i løk noen minutter, deretter sjampinjong. La det surre noen minutter. Ha steinsoppen ut av vannet, press ut vann så godt du kan, skjær den i terninger og ha i gryten. Ikke hell ut vannet – det er godt å spe i risottoen. Når alt begynner å bli blankt og mykt, blander du inn risottorisen. Ha i vinen, og la den koke inn. Deretter lar du det småkoke, mens du sper med vann fra steinsoppen og grønnsakskraft. Risottoen er klar når risen har al dente konsistens.

Rør inn næringsgjær og margarin like før servering. Smak til med salt og pepper.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *