Matlaging uten egg

Slik erstatter du egg i kaker, desserter og varmretter.

Både for allergikere og veganere kan det å erstatte egg være en utfordring. Men slapp av – det meste lar seg ordne uten å bruke forferdelige pulvervarianter!

Om det er som bindemiddel i kaker og burgere, eller som hovedingrediens i omletter og quicher, med litt kreativitet og nyttige hjelpemidler er du allerede godt på vei. Og ja, du kan også lage eggfri majones.

Her skal jeg ta for meg litt forskjellige alternativer. Du kan bruke mine oppskrifter, eller bli inspirert til å lage dine egne varianter 🙂

Linfrø

Linfrø er næringsrike og billige, og knuser du dem, da har de en enorm bindeegenskap også. Perfekt i baking, og når du trenger hjelp til å holde vegetarburgeren sammen.

Les mer om linfrø her.

Bland ut en spiseskje knuste linfrø i to spiseskjeer vann, og du kan klistre sammen det meste. Prøv selv:

Glutenfrie cupcakes

Havrekjeks

Sjokoladeruter med valnøtter

Peanøttcupcakes

Banan

Baker du med bananer, så fungerer de supert som bindemiddel. I tillegg smaker de kjempegodt. Lyst på arme riddere eller pannekaker? Go bananas:

Arme riddere med banan

Bananpannekaker

Quesadilla med søtpotet og sorte bønner

Soyayoghurt

Soyayoghurt er en annen god eggeerstatning i bakst, og bidrar i tillegg som bindemiddel med fuktighet. En halv desiliter tilsvarer ett egg. Prøv for eksempel:

Gulrotcupcakes

Scones med skogsbær

Tofu

Når det kommer til typiske brunsjretter med egg, som eggerøre, omelett og quiche – da er tofu den beste erstatningen. Konsistensen blir lik, og det er lett å få til en god smak. Her er et par favoritter:

Quiche med brokkoli

Omelett med sopp og aspargesbønner

Andre triks

I en god del retter der det er veldig vanlig med egg, er det ikke nødvendig med noe spesielt for å erstatte. Her får du oppskrifter på arme riddere, vafler og pannekaker uten egg:

Arme riddere

Arme riddere med gresskar

Gresskarpannekaker

Maispannekaker

Maisvafler

Vafler uten egg

Veganese

Sist, men slett ikke minst: Her får du en kjempegod oppskrift på majones uten egg. Den har jeg fått av kokkene på Resept i Stavanger, en av mine favoritt vegetarrestauranter. Spis den som den er, eller bland inn hvitløk eller gode urter.

Vegansk majones

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *