Irsk sodabrød

Tradisjonelt og lettlaget brød med smak av Irland.

Sodabrød, eller soda bread, er et enkelt brød som bakes mye i Irland. Det som skiller det fra andre brød, er i hovedsak at det brukes baking soda (natron) istedenfor gjær. Dette gjør at vi slipper hevetiden. Brødet blir ganske fast, og selv om det passer med pålegg på, synes jeg at det gjør seg best som tilbehør til gryteretter og supper.

Utenom dette, så finnes oppskiftene på sodabrød i en del varianter. Noen bruker lyst mel, andre mørkt. Noen legger til krydder, og tørket frukt er også en god ingrediens. I denne oppskriften har jeg tilsatt litt karve og rosiner. For å sette en ekstra irsk smak på det hele, lar jeg rosinene ligge i bløt i whiskey før de tilsettes deigen. Slik blir de både saftige og smakfulle, og brødet blir aldeles nydelig.

Ingredienser:

    • 0,5 desiliter whiskey
    • 1 desiliter rosiner
    • 1,5 desiliter soyamelk
    • 1 teskje eplecidereddik
    • 4 desiliter hvetemel
    • 1 teskje bakepulver
    • 1 teskje natron
    • 2 spiseskjeer sukker
    • 1 teskje salt
    • Eventuelt litt karve

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Kok opp whiskeyen i en liten gryte. Ta grytern av varmen når det koker, og ha i rosinene. La de ligge og trekke mens du gjør klar resten av deigen.

Varm opp soyamelken. Denne trenger ikke å koke. Ha den i en liten bolle sammen med eddiken. Visp det litt sammen, og la det stå.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i midten og ha i melken og rosinene. Elt alt sammen til du har en god deig. Spe eventuelt med litt mel om det trengs.

Del deigen i to, og form hver del til en bolle. Trykk den litt ned, og bruk en kniv til å skjære en x i midten.

Legg brødene på stekebrettet, og bak i ovnen i en halvtime. Sodabrød smaker best nybakt, gjerne mens det fremdeles er litt lunt.

Tips:

Server gjerne sammen med irish stew.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *