Irish coffee

Slik lager du verdens beste veganske irish coffee.

Å lage en kjempegod irish coffee er veldig enkelt. Hemmeligheten ligger i å bruke gode råvarer, så går resten av seg selv.

1. Whiskey. Irsk whiskey. Her er det ikke noe poeng i å bruke den dyreste whiskeyen på hylla, da smaken pakkes godt inn. Kvaliteten på kaffen og mengde sukker spiller mye mer inn på smaken på den ferdige drinken. Likevel bør du styre unna literflasker som kun er navngitt “Whiskey”. Jeg pleier å bruke Jameson eller Bushmills, begge er veganske og veldig populære i Norge.

2. Kaffe. Bruk nytraktet kvalitetskaffe, gjerne litt sterk! Det er utrolig hvor godt du vil merke forskjell. Den viktigste grunnen til at barer og restauranter ikke klarer å lage irish coffee, er at de bruker kaffe som har stått litt, eller at de har en av disse fæle automatene.

3. Krem. Fløte. I irish coffee skal du ikke ha spøytekrem på toppen. Det beste er å bruke en fløte som kan piskes forsiktig, slik at den vil legge seg som et litt tykt lag på toppen av glasset. Når du da drikker drinken, vil du få inn litt av hvert lag i hver munnfull, og det smaker som det skal. Det verste som finnes er folk som spiser kremen med teskje, for så å drikke irishen etterpå.. Det neste verste er å drikke irish coffee med sugerør. Da får du kun det som hele tiden ligger nederst i glasset, i tillegg kan du brenne deg. Men nok advarsler. Her er oppskriften:

Ingredienser:

  • 4 centiliter irsk whiskey
  • 1-2 teskjeer brunt sukker
  • 1,5 desiliter nytraktet kaffe
  • 2 spiseskjeer havrekrem (den som kan vispes)
  • Eventuelt et par kaffebønner til pynt

Framgangsmåte:

Ha whiskeyen i et glass som tåler litt varme. Ha i sukker (mengde her er litt etter smak. For meg holder det med en teskje), og rør det sammen. Hell over kaffe, rør litt til.

Pisk fløten forsiktig, og legg på toppen. Server eventuelt med et par kaffebønner som pynt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *