veganske hveteboller

Hveteboller

Hjemmelaget er best – og disse kan du servere til enhver anledning.

Glem tipakningene du får kjøpt i kiosker og bensinstasjoner! Hjemmelagde boller er best, og slettes ikke vanskelige å lage.

Print Pin
5 from 1 vote

Grunnoppskrift veganske boller

Med denne oppskriften for hånd, kan du lett lage fastelavnsboller, sjokoladeboller, rosinboller, skoleboller og så videre - det er bare litt justeringer i fyll og pynt som skal til.
Rett bakst
Kjøkken norsk
Tema boller, fastelavn
Forberedelser 10 minutes
Koke-/steketid 15 minutes
Heving 1 hour 30 minutes
Antall 16 boller

Ingredienser

  • 500 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 100 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 100 g vegansk margarin
  • 3,5 dl soyamelk eventuelt annen plantemelk
  • 50 g fersk gjær eventuelt 1 pose tørrgjær
  • soyamelk til pensling

Framgangsmåte

  • Bland mesteparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver i en stor bolle. Smuldre smøret i melblandingen. 
  • Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, og hell over i melblandingen.
  • Nå gjelder det å elte godt. Har du kjøkkenmaskin med eltekrok er det lurt å bruke den. Spe med litt og litt av resten av melet til deigen slipper bollen.
  • Dekk bollen til, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

  • Ha litt mel på kjøkkenbenken, og ha deigen over. Elt den kjapt sammen. Rull den ut til en pølse, og del opp i like emner.

  • Trill ut boller. Plasser på stekebrett dekket med bakepapir, dekk dem til med et kjøkkenhåndkle eller tilsvarende.

  • Forvarm stekeovnen til 225 grader. Etterhev bollene i 20-30 minutter.

  • Pensle med soyamelk og stek bollene i stekeovnen i ca. 10 minutter.

Kommentarer

Ønsker du rosinboller, er det bare å blande en håndfull rosiner inn i deigen før du ruller ut bollene.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE BOLLER. 

15 Comments

  1. Brukte tørrgjær når jeg skulle lage disse og håpte det skulle gå bra. Der tok jeg feil, bollene nektet å heve noe særlig og endte opp halvrå inni Tenkte bare å informere om min feil slik at ikke flere går i fella, haha.

    1. Mari Hult

      Jeg bruker tørrgjær i de hele veien og det går kjempefint 🙂 Sjekket du at gjæren reagerte med væsken før du hadde i det tørre?

  2. Hvordan tror du at det ville gått om jeg hadde byttet smøret med matolje? (Her jeg bor selges det dessverre ikke vegansmør)

    1. Mari Hult

      Tror det går helt fint 🙂

    2. Har du sett melange sitt smør uten melk? Det er vegansk:)

      1. Kaja: Mener jeg har lest at melange sitt smør uten melk (dersom du mener det blå) ikke er vegansk grunnet vitaminene man finner i det
        Dog, likevel bedre enn vanlig smør

  3. Recept med varor jag förstår vad de är, fin site med både förklaring o bilder .
    Tack .
    Få se hur de går o baka .

    1. Mari Hult

      Takk for det 🙂 Håper det gikk greit å bake!

  4. Nydelige, takk for en god oppskrift. Brukte lønnesirup, ikke sukker, men skal lage disse igjen snarest. med et naturlig/uraffinert sukker.

    1. Mari Hult

      Ohlala, så det fungerte godt med lønnesirup? Må testes!

  5. Hvor mange boller blir dette?

    1. Mari Hult

      Cirka 16 🙂

  6. Sikkert dumt spørsmål, men kan man bruke annen melk enn soya? Mandel for eksempel?

    1. Mari Hult

      Jepp, det går kjempefint 🙂

  7. 5 stars
    Jeg bruker alltid denne oppskriften til boller, blir alltid bra!

Leave a Reply to Amalie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *