Kremete nøttepålegg

Kjempegodt på brødskiva, kjeks og rista bagels.
Nøtter er perfekte som base i pålegg – enten du lager nøttesmør, sjokoladenøttepålegg eller disse veganske kremostvariantene.

Oppskrift på bagels finner du her: bagels

Grunnoppskriften er veldig enkel: Knuste nøtter blandes med krydder etter smak og kokende vann, og kokes opp sammen med agarflak (som gjør pålegget litt stivt).

Nøttepålegg med salt og pepper

Den mildeste varianten. Smak gjerne til med forskjellig krydder om du vil.

Ingredienser til en skål:

    • 1 desiliter cashewnøtter
    • 0,5 desiliter skålda mandler
    • 1,5 desiliter kokende vann
    • Salt og pepper
    • En strøken spiseskje agarflak

Framgangsmåte:

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin til de er knuste. Kjør dem deretter i to minutter til. Tilsett kokende vann, salt og pepper, og la maskinen gå til du har en helt jevn, flytende masse.

Hell over i en liten gryte, tilsett agarflak, og kok opp mens du rører forsiktig. La det småkoke i noen minutter. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Hell over i en skål, og sett til avkjøling – først på kjøkkenbenken, deretter i kjøleskap.

Tips: For en fastere ost – ha i en halv desiliter vann ekstra, og gjør teskjeen med agarpulver toppet.

Kremete nøttepålegg med hvitløk og persille

En litt mer smakfull variant, kjempegod på salte kjeks.

Ingredienser til en skål:

    • 1 desiliter cashewnøtter
    • 0,5 desiliter skålda mandler
    • 0,5 kinesisk hvitløk
    • Et par kvaster persille
    • Salt og pepper
    • 1,5 – 2 desiliter kokende vann
    • 1 strøken spiseskje agarflak

Framgangsmåte:

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin til de er knuste. Rens hvitløken og del den i grove biter. Ha i nøtteblandingen sammen med persille, salt og pepper. Skru på maskinen igjen, og la det gå i noen minutter til. Tilsett halvparten av vannet, kjør et par minutter til. Deretter tilsetter du litt og litt av resten av vannet mens maskinen går, til du har en helt jevn, flytende masse. Det er ikke sikkert du trenger alt vannet – prøv deg fram.

Hell over i en liten gryte, tilsett agarflak, og kok opp mens du rører forsiktig. La det småkoke i noen minutter. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Hell over i en skål, og sett til avkjøling – først på kjøkkenbenken, deretter i kjøleskap.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *