Bønnestuing til taco og burritos

Refried beans: Smakfullt og lettlaget.

Kjøttdeig? Nei, taco!, skrev Norges beste matjournalist for en god del år siden.

I samme artikkel innrømmet han at ungene likte morens taco bedre enn hans, for han brukte bare halve krydderposen.

Men slapp av, fra nå av er både kjøttdeig og tacokrydder aldri nødvendig på  kjøkken igjen. Denne oppskriften på refried står de fantastiske kokkene på Resept i Stavanger bak, og jeg kan rett og slett bare anbefale den på det varmeste.

Har du ikke sorte bønner liggende, går det like fint med kidneybønner.

Ingredienser til fire porsjoner:

    • 250 gram tørka sorte bønner
    • 2 løk
    • 1 laurbærblad
    • 1 kvist frisk timian
    • 1 rød chili
    • 3 spiseskjeer olje
    • 2 hvitløksfedd
    • 2 teskjeer malt spisskummen
    • 1 teskje malt koriander
    • 1 liten klype med nellik og kanel
    • 1 boks hakkede tomater
    • Salt og pepper

Framgangsmåte:

La bønnene ligge i bløt over natten. Sil dem godt.

Skjær den ene løken i fire båter. Den andre hakker du.

Ha bønnene sammen med de fire løkbåtene, urtene og chilien i en stor gryte. Hell over vann slik at det dekker ca 3 centimeter over bønnene. Kok opp, og skru deretter ned varmen. La det småkoke i to timer, eller til bønnene er svært myke. Ta av skummet som legger seg på toppen etterhvert. Sil av bønnene, og ta vare på kokevannet. Kast løk, urter og chili.

Ha to tredjedeler av bønnene og litt av kokebannet i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er grovt blandet. Tilsett så mye vann du trenger for å få den konsistensen du foretrekker.

Varm oljen i en gryte på middels varme. Fres den hakkede løken til den er gyllen og myk. Finhakk hvitløk og ha i. Tilsett krydder, og stek i noen minutter til. Det er viktig at ingenting svir seg. Rør inn bønnemosen, bønnene og tomatene. La det småkoke under omrøring til væsken har kokt inn, og blandingen har tyknet.

Server med en gang, sammen med alt tilbehøret du vanligvis har til taco.

4 Comments

  1. Vet du ca. hvor mye ferdigkokte bønner de 250 grammene blir? Har masse oppkokte sorte bønner i fryseren. 🙂

    1. Mari Hult

      Cirka dobling 🙂

  2. Ingeborg

    Skal chilien oppi gryta heil? Tenkte å lage dette imorgen

    1. Mari Hult

      Jepp, for du tar den ut etter kokingen er ferdig 🙂

Leave a Reply to Ingeborg Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *