Mat og venner

Denne maten er best når den deles med andre.

Hvorfor ikke invitere fylle spisebordet med masse veganske småretter, som er perfekte til å deles. Inviter gode venner, og la folk forsyne seg av det de vil.

Saltkokte poteter

Kjempegode for seg selv, eller med en god dip eller dressing.

Ingredienser:

    • 1 liter vann
    • 400 gram salt
    • 500 gram amadinepoteter

Framgangsmåte:

Kok opp vann og salt. Ha i potetene, og la de koke til de er møre, ca 15 minutter. Server hele, eller del opp i båter.

Aubergin- og brokkolipuré

Denne smaker best varm, og passer også som tilbehør til mange middagsretter.

Ingredienser:

    • 1 aubergine
    • 1 brokkoli
    • 1 desiliter vegansk fløte
    • 50 gram vegansk smør
    • Litt salt

Framgangsmåte:

Skjær skallet av auberginen. Skjær grønnsakene i biter, og la de koke i rikelig med vann til de er møre. Sil av vannet, og ha i fløte og smør. Bruk en stavmikser til å lage en litt grov puré. Smak til med salt.

Linseboller

Linser er perfekt til å bruke som basis for farse, og de er veldig lette å smaksette med grønnsaker eller krydderurter. Her har jeg brukt soltørka tomater, som gir veldig god smak, i tillegg til at de gir linsebollene en meget god konsistens.

Ingredienser:

    • 1 desiliter røde linser
    • 20 soltørka tomater (marinerte eller bløtlagte)
    • 3 spiseskjeer potetmel
    • 0,5 desiliter havregryn
    • Salt og pepper
    • Rapsolje til steking

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Kok linsene i ti minutter. Sil av vannet. Ha dem i en kjøkkenmaskin sammen med tomater, mel og gryn. Kjør til du har en god farse. Smak til med salt og pepper.

Varm opp oljen i en stekepanne. Bruk en spiseskje, og form boller av farsen. Stek dem i pannen noen minutter, før du har dem over i en ildfast form. Stek ferdig i stekeovnen i 10 minutter.

Tips: Om du vil ha hardere linseboller kan du frityrsteke dem.

Kremet risotto

Risotto er kjempegodt, og dette er en lettvint variant som lager seg selv.

    • 1 sjalottløk
    • 1 kinesisk hvitløk
    • 3 aromasopp
    • 2 spiseskjeer olje
    • 35 gram risottoris
    • 0,25 desiliter hvitvin
    • 1 desiliter grønnsakskraft
    • 0,25 desiliter veganfløte
    • Nykvernet sort pepper

Framgangsmåte:

Finhakk sjalottløkløk og hvitløk. Skjær aromasopp i terninger. Varm olje i en gryte. Fres løk og sopp, og ha i ris. Bland det godt sammen.

Hell over væsken, skru ned varmen, og ha på lokk. La det småkoke i cirka 20 minutter, til risen er al-dente. Kvern pepper over før servering.

Fylt aromasopp

Fylte sopp er alltid godt, denne gangen har jeg prøvd med vegansk kremost og friske krydderurter. Soppen kan serveres både varm og lunken.

Ingredienser:

    • 100 gram vegansk kremost
    • En kvast basilikum
    • En halv kinesisk hvitløk
    • Salt og pepper
    • 4 aromasopp
    • Olivenolje

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Ha kremosten i en bolle. Finhakk basilikum, og rens og finhakk hvitløken. Bland sammen med osten, smak til med salt og pepper. Skjær stilken av soppen, og pensle kantene med olje. Legg en god spiseskje ostefyll på hver sopp, og bak dem i ovnen i et kvarter.

Sprøstekte polentapinner

Polenta er kanonlettvint, og det kan gjøres klar lenge i forveien – for å så å stekes opp rett før servering.

Ingredienser:

    • 5 desiliter vann
    • 2 desiliter finkornet polenta
    • 1 teskje salt
    • Pepper
    • Rapsolje til steking

Framgangsmåte:

Kok opp vannet. Ha i polentaen, og rør kraftig (her må du følge godt med for å unngå at det brenner seg). Skru ned varmen, og la det småkoke noen minutter. Smak til med salt og pepper, og hell over i en form. La den stå til avkjøling i minst en time, til polentaen setter seg skikkelig.

Ferdigstilling:

Varm olje i en panne. Skjær polentaen i pinner, og stek på alle sider i oljen. La de ligge litt på et kjøkkenhåndkle før servering, slik at fettet renner av.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *