Kikert

Billig og allsidig proteinkilde.

Kikerter er spiselige belgfrukter i erteblomstfamilien, og kalles også garbanzobønner. De vokser i subtropisk eller tropisk klima med mer enn 400 mm nedbør i året. De kan også dyrkes i temperert klima, men avlingen vil da bli langt mindre.

Kirkerter dyrkes særlig i Middelhavsområdet, det vestlige Asia og India. De er vanligst på kjøkkenet i Midtøsten, India og Spania. Hummus, falafel, indiske karriretter og langkokte spanske gryteretter kunne ikke klart seg uten.

Kikerter er ganske milde på smak, og passer veldig godt sammen med krydder. De er næringsrike, og inneholder blant annet mye protein, kostfiber, kalium og jern. Kikerter brukes i salater og sammenkokte retter. De kan ristes sprø i olivenolje og serveres som tilbehør eller snacks, drysset med salt og eventuelt chili. De kan også moses og has i brød eller pannekaker.

Her får du kjøpt dem:

Kikerter fåes kjøpt hermetiske i de fleste dagligvarebutikker. Butikker med litt bedre utvalg har dem tørka, og det har også de fleste asiatiske og orientalske matvarebutikkene (og der koster de vanligvis mye mindre også). Sistnevnte selger ofte kikertmel også, som ofte blir brukt i veganske retter.

Jeg anbefaler definitivt å kjøpe de tørka, for å bløtlegge og koke dem selv.

Slik bruker du dem:

Legg kikertene i bløt i rikelig med vann minst 12 timer før du skal bruke de. Deretter bør de kokes, jeg pleier å koke dem i lettsaltet vann i en time.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *