Falafel

Som rett fra 1001 natt: Slik tryller du med kikerter.

40 kroner betaler jeg for 2 kilo kikerter på min lokale vietnamesiske butikk. 40 kroner! Det er nok til kanskje 40 porsjoner falafel, eller kanskje 100 porsjoner hummus.

LES MER: Kikerter

Falafel er en fantastisk rett, som kan serveres med utrolig mange måter, og jeg kan ikke kalle meg en ekspert. Er du på jakt etter fakta, anbefaler jeg Wikipedia.

Jeg lager en ganske mild variant, og kjører det heller opp med masse forskjellig tilbehør. Velger også å steke dem med litt olje i en panne, ikke i frityr som mange gjør.

Deigen kan formes til boller, burgere eller stekes som farse i stekepannen. Omnomnom.

Ingredienser til to porsjoner:

  • 2 desiliter kikerter, utvanna og kokte
  • 1 spiseskje hvetemel
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Et par kvaster koriander
  • Litt persille
  • Eventuelt litt spisskummen
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Framgangsmåte:

Ha alle ingredienser utenom oljen i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en grynet masse. Den er mye lettere å håndtere enn den ser ut, men er den for tørr kan du tilsette noen dråper kaldt vann, men vær forsiktig; det skal utrolig lite til for å gjøre massen klissete.

Form boller på størrelse med golfballer av massen.

Varm opp rikelig med olje i en stekepanne. Legg i bollene og la dem steke til de har fått jevn farge over det hele. Legg dem på kjøkkenpapir så de får renne av seg fettet.

Server med salat, pitabrød og hummus. Under er flere forslag til tilbehør.

Hvitløkbakte poteteter:

  • 200 gram amadinepoteter
  • En halv kinesisk hvitløk
  • Litt frisk oregano
  • Olivenolje
  • Maldonsalt

Framgangsmåte:

Kok potetene i rikelig med vann i 10 minutter. Ha dem over i en ildfast form. Rens hvitløken, og legg den i formen. Dryss oregano over. Hell til slutt over olivenolje og maldonsalt, og bland alt litt sammen. Bak i stekeovnen på 200 grader i 15 minutter.

Nøttedip med agurk:

Denne oppskriften er inspirert av en jeg fant på veganmisjonen, og den smaker kjempegodt!

  • En halv agurk
  • Litt salt
  • 1 desiliter nøtter (for eksempel cashew og skolda mandler)
  • En halv kinesisk hvitløk
  • 0,5 desiliter vann
  • Eventuelt litt pepper

Framgangsmåte:

Skjær skallet av agurken. Riv resten på den grove delen av et rivhjern, og legg det på en tallerken. Press ut så mye vann du klarer. Deretter strør du salt over, som gjør at en del ekstra vann vil renne ut.

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin sammen med renset hvitløk til du har små kort. Kok opp vannet, og spe på i kjøkkenmaskinen mens du lar den gå.

Bland sammen med agurk, smak til med pepper og eventuelt mer salt, og sett dippen i kjøleskapet fram til servering.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *