

Chiligryte
Varmende vintergryte med bønner og chili.

Mange kaller denne retten chili sin carne “chili uten kjøtt”, i motsetning til retten chili con carne, som betyr “chili med kjøtt”.
Jeg liker ikke så godt å definiere en oppskrift etter hva den ikke inneholder, i tillegg synes jeg at alt høres bedre ut med endingen “-gryte”, derav chiligryte..
UANSETT, retten er veldig god. Suksessfaktoren ligger i å bruke god grønnsakskraft og frisk chili og hvitløk – istedenfor “tacopulver” på pose. Server med godt tilbehør, for eksempel veganrømme, ris, hvetetortilla og mais.
Ingredienser til to porsjoner:
-
- 150 gram tørka kidneybønner
-
- 2 spiseskjeer rapsolje
-
- 1 sjalottløk
-
- 1 kinesisk hvitløk
-
- 1 rød chili
-
- 100 gram veganfarse
-
- 3 desiliter grønnsakskraft
-
- 1 boks hakkede tomater
Framgangsmåte:
La bønnene ligge i bløt over natten.
Varm oljen i en gryte. Finhakk løk og chili, og ha over i gryta. Stek et par minutter, og ha i bønnene. Rør det litt sammen, slik at alt blir jevn dekket av olje.
Stek videre et par minutter, før du har i farsen. Del den opp med en sleiv til alt er blandet godt sammen. Hell over kraft og tomater, skru ned varmen og ha på lokket. La det småputre i minst en halv time. Har du tid til å la det stå lengre så blir retten enda litt bedre. Server med masse godt tilbehør!