Bagels&juice

Enkel og perfekt søndagsfrokost.

Hva med ferske bagels,  hjemmelaget nøtteost og nypresset appelsinjuice til frokost? Det er noe av det beste som finnes, og hjemmeprodusert er alltid best.

LES MER: Hjemmelaget frokostblanding

Bagels og nøttepålegg er veldig billig å lage selv, så da er det greit å kunne spandere på seg et glass hjemmepresset appelsinjuice til.

Bagels

Hva får du hvis du koker og steker en bolle med hull i? Fantastisk gode bagels!

Spis dem nystekte med godt pålegg. Har du rester legger du dem i en plastpose til neste dag, og sender dem innom brødristeren før servering.

Oppskriften er lett inspirert av Hobbykokken sine bagels.

Ingredienser til 8 bagels:

  • 25 gram fersk gjær
  • 1 spiseskje sukker
  • 2,5 desiliter vann
  • 500 gram hvetemel + en del ekstra mel til to runder med utbaking
  • 1 1/2 teskjeer salt
  • 0,5 spiseskje olivenolje
  • Valmuefrø
  • Sesamfrø

Framgangsmåte:

Smuldre gjær i en bakebolle. Ha i sukker, og halvparten av vannet. Pass på at vannet holder kroppstemperatur. La det stå i ro noen minutter, før du blander det lett sammen. Tilsett mel og salt, og rør sammen. Spe med resten av melet, til du har en fast deig som fortsatt er litt fuktig.

Ha godt med mel på kjøkkenbenken, og ha deigen over. Kan den godt sammen til den er glatt og fast, maks ti minutter.

Finn fram en ny bolle, og hell litt olje langs kanten, slik at det fordeler seg nedover i bollen. Pass på at det ikke er for mye. Legg deigen oppi, og rull litt på den slik at den blir dekket av olje. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, og la deigen hvile en time.

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Finn fram en stekeplate, og pensle litt olje på den. Ikke for mye. Finn fram en ganske stor gryte, og kok opp vann i den (minst 1,5 liter).Finn fram to små tallerkener, og fyll en med sesamfrø, en med valmuefrø (eller andre frø om du vil). Ikke vær redd for å bruke mange, more is more!

Ha deigen tilbake på bakebordet, og elt den sammen litt. Del den deretter i åtte like emner, og lag en bolle av hver. Det kan godt være at du trenger en del mel her også. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.

Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av bagelens diameter. Etter hvert som de blir ferdige, legger du dem på stekeplaten, og dekker med et kjøkkenhåndkle. På dette tidspunktet trenger du ikke være så redd om bagelsene ser stygge og litt små ut. Så lenge de er runde og forholdsvis jevne bør det gå bra. De vokser og jevner seg ut under koking.

Når du er ferdig med å gjøre klar den siste bagelen, er den første klar til å kokes. Legg den forsiktig ned i gryta, og la dem koke til de flyter opp og ser bra ut, ca ett minutt. Fisk dem opp med en hullsleiv og legg over på en tallerken med frø, slik at den ene siden blir godt dekka. Legg dem tilbake på stekeplaten, med frøene opp. Gjenta med alle bagelsene.

Stek i ovnen til de er gylne, det tar ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Kremete nøttepålegg med hvitløk og persille

Hvem trenger vel kremost, når du kan lage dette nøttepålegget selv?

Tilberedingen går på fem minutter, og så må pålegget stå en stund i kjøleskap. Passer på kjeks, bagels, brødskive etc. Det holder seg noen dager i kjøleskap, men her i huset pleier alt å gå med til et måltid…

Nb. Pass på at du bruker agarfklak og ikke pulver.

Ingredienser:

  • 2,5 desiliter vann
  • 1 desiliter skåldete mandler
  • 0,5 desiliter cashewnøtter
  • 1 toppet spiseskje agarflak
  • 1 desiliter persille
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 teskje løkpulver
  • 0,5 teskje salt

Framgangsmåte;

Kok opp vannet. Ha i en blender med nøttene. Kjør det sammen til det har blitt en jevn masse. Deretter kjører du det to minutter til.

Hell blandingen over i en kjele. Ha i agar. Finhakk persille og hvitløk, og ha i. Varm det forsiktig opp mens du visper. La det koke i ca tre minutter.

Hell blandingen rett over i en skål, og sett til avkjøling. Massen kommer til å stivne, så ikke vær redd om den er ganske skjelven ennå. Den er aller best å servere når den har stått kaldt en time, etterpå er den ikke like kremete – men fremdeles voldsomt god 🙂

Tips: For en mildere variant, kutt ut hvitløk, persille og løkpulver, og smak deg til med en blanding av salt og pepper. Kjempegodt!!

Appelsinjuice

Siden du sparer en del penger på å lage bagels og nøttepålegg selv, er det greit å spandere på seg nypresset appelsinjuice. Etter at vi begynte å lage det selv, har vi virkelig begynt å lure på hvordan juicekartongene i butikken 1. kan være så billige og 2. kan ha så lang holdbarhet. Nypresset juice bør drikkes med en gang, og det smaker helt annerledes enn sine dårlige fabrikkproduserte kloner.

Ingredienser til ett glass:

  • 2 appelsiner

Framgangsmåte:

Her kommer det litt an på hvilket utstyr du har tilgjengelig. Vi har en elektrisk sitruspresse, og den gjør virkelig jobben. Du kan også bruke en superfancy juicemaskin, en manuell sitruspresser, og til og med hendene.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *