Et krafttak i romjulen

Hva med varmende vintermat av hjemmelagd grønnsakskraft?

Den beste kraften lager du selv. Så enkelt er det. Jeg koker opp en gryte i uka, som gir meg ca tre liter kraft. Det holder godt til to personer, både i supper, sauser, risottoer og så videre.

Her får du oppskrift på en god grønnskaskraft, og to supper inspirert av det asiatiske kjøkken som jeg pleier å bruke kraften i.

Grønnsakskraft

Dette er en basisoppskrift som jeg bruker mye. Juster deg fram til din egen favoritt! Ønsker du en rundere smak er potet og gulrot godt, litt chili gjør kraften sterkere, og har du friske krydderurter i er mulighetene uendelige. Jeg har ikke salt i denne kraften, da jeg liker best å justere det i de forskjellige rettene jeg bruker kraften i.

Ingredienser til ca tre liter kraft:

  • 2 kinakål
  • 2 gulrøtter
  • 400 gram poteter
  • 1 søtpotet
  • 1 butternut squash
  • 1 løk
  • 1 rødløk
  • 1 purreløk
  • 2 tomater
  • 3,5 liter vann

Framgangsmåte:

Rens grønnsakene, og skjær dem opp i biter. Når du koker kraft er det overflatearealet på grønnsakene som gjelder: Desto større areal, desto mer smak kommer ut av dem. Derfor er ikke det viktigste å lage så små biter som mulig, men greie stykker med store overflater. Ha grønnsaksbitene i en stor gryte, sammen med tomatene. Hell over vann, de skal dekke alle grønnsakene, og vel så det. Kok opp uten lokk. Når det koker, skruer du temperaturen ned så det såvidt fortsetter å koke. La gryta stå slik i to-tre timer. Sil, og hell over i tett beholder. Kraften holder seg i kjøleskapet i opptil en uke.

Nudelsuppe med tofu

Har du god kraft, er denne suppen kjempelett å lage, og det er gjort på et kvarter. Kraften er halve hemmeligheten, resten ligger i å overdrive med frisk koriander, spinat og vårløk (på bildet har jeg hatt i langt fra nok..).

Ingredienser til en porsjon:

  • 1 spiseskje rapsolje
  • 75 gram tofu
  • 3 desiliter grønnsakskraft
  • 100 gram risnudler
  • Noen bambusskudd
  • 1 vårløk
  • 1 kvast koriander
  • 1 neve spinat

Framgangsmåte:

Varm oljen i en stekepanne. Skjær tofuen i skiver, og stek dem et par minutter på hver side. Legg til side.

Kok opp grønnsakskraften. Skru ned til middels varme, og la tofuen trekke i kraften noen minutter.

Kok opp vann, og ha nudlene i til de blir al dente. Legg dem i en suppeskål, og ha og tofu over. Grovhakk vårløk, koriander og spinat, og legg over der igjen. Bambusskuddene skjære i skiver og legges på.

Til slutt heller du den varme kraften over, og suppen er klar til servering.

Vegetar ramen

Ramen er nudler basert på hvetemel, og de er veldig populære i både kinesisk og japansk matlaging. På restaurant serveres de ofte i en suppe med god kraft, og litt grønnsaker. Her er en variant der jeg blant annet bruker butternut squash og aubergine.

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 1 aubergine
  • Rapsolje
  • 1 butternut squash
  • 4 sjampinjonger
  • 4 babymais
  • 4 vårløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 rød chili
  • 4 spiseskjeer soyasaus
  • 1 liter grønnsakskraft
  • 250 gram ramen nudler

Framgangsmåte:

Skjær skallet av auberginen. Skjær den i 1 cm tykke skiver. Pensle dem med olje.

Rens de andre grønnsakene slik:

Squash: Skjær av skall, ta ut innmat, skjær i skiver.

Sopp: Skjær i skiver på langs.

Mais: Skjær i skiver på langs.

Vårløk: Skjær i skiver på langs, som du igjen deler opp i biter på ca 5 cm.

Ha de i en bolle, og hell over 3 spiseskjeer olje.

Finhakk hvitløk og chili, og ha dem i en bolle sammen med soyasaus.

Varm en stekepanne, og stek først auberginen i noen minutter på hver side. Legg skivene over i bollen med soyasaus. Stek deretter squash og sopp i 2 minutter på hver side, deretter mais og vårløk i ett minutt på hver side. Ha alt i bollen med soyasaus, og ha plastfolie over. Rist forsiktig på bollen slik at så mye så mulig blir dekket av saus.

Kok opp godt med vann i en gryte, grønnsakskraft i en annen. Kok nudlene al dente i vannet. Fordel nudlene i suppeskåler, legg grønnsakene over, og hell kokende kraft over der igjen. Server med en gang.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *