

Taco!
Kosematen vi aldri blir lei av – spesielt ikke med disse fantastiske veganske variantene.

Taco er en tradisjonell meksikansk matrett som består av en rullet og foldet mais-tortilla fylt med spiselige substanser. I Norge er taco synonymt med røde pappesker med tacoskjell og lite spenstige pulverposer.
Jeg lar tradisjoner være tradisjoner, enten de er meksikanske eller norske, og setter fram masse kaldt tilbehør og spicy varmretter, sammen med tacoskjell, hvetetortilla eller begge. Likesågreit. Her er mine favorittoppskrifter:
Bønnestuing
Har hørt at dette er typisk hybelmat. Kanskje det. Godt er det i alle fall. Kjøper kanonbillige sekker med kidneybønner hos min lokale vietnamesiske butikk, og de holder helt utrolig lenge.

Ingredienser:
- 200 gram kidneybønner
- 2 spiseskjeer rapsolje
- 0,5 løk
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 rød chili
- Litt malt spisskummen
- 2 tomater
Framgangsmåte:
Bløtlegg bønnene over natten. Kok dem i vann i en halv time. Sil av vannet, og sett bønnene til sides.
Varm olje i en gryte. Finhakk løk, hvitløk og chili, og la det surre i oljen sammen med spisskummen i noen minutter. Skjær tomatene i terninger, og ha de i gryten sammen med bønnene. La alt stå å putre i noen minutter, mens du knuser noen av bønnene med en sleiv.
Server med en gang.
Sorte bønner med veganfarse
Farsen får du blant annet kjøpt i frysedisken i godt assorterte dagligvarebutikker. Den smaker lite, men har god konsistens, bra næringsinnhold og tar veldig lett smaken du tilsetter.

Ingredienser:
- 100 gram sorte bønner
- 1 spiseskje rapsolje
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 rød chili
- 100 gram veganfarse
Framgangsmåte:
Bløtlegg bønnene over natten. Kok dem så i vann i en halvtime. Sil, og sett til sides.
Varm olje i en panne. Finhakk hvitløk og chili, og ha det i. Lag det putre i noen minutter, før du har i farsen og bønnene. Stek alt sammen i cirka fem minutter, og det er klart til servering.
Ananas i chili og sirup
Hot! Hot! Hot! Dette er en utrolig god blanding av søtt og sterkt. Oppskriften tok en kamerat med seg hjem fra Mexico for nesten ti år siden, og jeg har laget det siden.
NB. Porsjonen på bildet er betraktelig mindre enn det du får om du følger ingredienslisten i oppskriften.

Ingredienser:
- 0,5 ananas
- 1 rød chili
- 0,5 desiliter lys sitrup
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Skjær skallet av ananasen, og del innmaten i terninger på om lag 2×2 centimeter. Skær toppen av chilien, og del resten i tre-fire store biter.
Ha det sammen i en ildfast form, hell sirupen over. Bak i ovnen i 15 minutter.
Guacamole
Guacamole, eller “det grønne grapset” som gjestene pleide å si da jeg jobbet på en meksikansk restaurant, er opplagt tilbehør til meksikansk mat.
Står denne guacamolen i kjøleskap noen timer uten å være tildekket, blir den litt brun på toppen. Guacamolen som er til salgs på boks gjør ikke det. Dette er egentlig alt jeg trenger å vite for å aldri spise ferdig-mole igjen, men heller lage den selv. Enkelt er det, og veldig, veldig godt. Utover avocado er det mange ingredienser du kan bruke, blant annet limesaft, chili, sukker, løk og diverse krydder. Min variant er helt enkel, og stjeler ikke oppmerksomheten fra det varme tacofyllet.
Pass på at du bruker modne avocadoer. Dette tester du vet å legge den i hånden og klemme forsiktig. Gir den litt etter, er den moden.

Ingredienser:
- 2 modne avokadoer
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 tomat
- Salt og pepper
Framgangsmåte:
Skjær avocadoene i to. Ta først bort steinen. Så renser du ut innmaten med en spiseskje. Legg dette i en skål, og mos det med en gaffel eller stavmikser. Rens hvitløk, og ha den i en kjøkkenmaskin sammen med tomaten.Bland det i avocadomassen. Smak til med salt og pepper.
Hvis du ikke skal servere guacamolen umiddelbart, så holder den seg noen dager i kjøleskap. For å slippe den brunlieg overflatefargen, klistrer du plastfilm direkte på guacamolens overflate.
Flere forslag til tilbehør
Tomatsalsa, mais og revet salat hører med. Det er også greit å kutte opp litt paprika og agurk. Vil du ha rømme og ost til, så gjør Tofutti sin Sour Supreme og Cheezly sin mozzarella susen. Du kan varme opp både tacoskjell og hvetetortilla, og litt lune tacochips er også godt. Er du ekstra sulten anbefaler jeg å koke litt ris i grønnsakskraft til.
Sitter du igjen med rester, er det bare å fylle opp i hvetetortillaer, og lage wraps som kan stå noen dager i kjøleskapet.
