Veganske cupcakes

Ingen over, ingen ved siden.

Noen gang hørt at noe er så godt at det umulig kan være vegansk? Det opplever jeg hele tiden med disse kakene.

Veganske cupcakes er et av de beste eksemplene på at mat kan smake fantastisk og ha et ekstravagant utseende – selv uten animalske ingredienser.

De er også enkle å lage, og med en gang du har prøvd noen basisoppskrifter står ingenting i veien for å komponere egne varianter.

Et par triks for å få perfekte kaker:

  • Pass på at alle ingrediensene har samme temperatur når du begynner å bake.
  • Når kakene er i ovnen er det en dårlig idé å åpne døra for å beundre dem. Da kan de synke sammen.
  • Vent med å pynte kakene til de er avkjølt. Deretter er det viktig å ha på den forskjellige pynten ganske raskt etter hverandre, slik at kremen ikke stivner før resten får festet seg.
  • Invester i sprøyteposer til pynting. De har dem i kjøkkenbutikker, de koster lite, og de får kakene til å se utrolig flotte ut – med liten innsats. Har du penger til overs er det heller ikke så dumt å plukke med et muffinsbrett til stekingen. Da er det lettere for kakene å holde på den fine fasongen.

Hva venter du på? Det er bare å begynne å bake. Her er to av mine favorittoppskrifter:

Sjokomint

Liker du sjokolade og mynte, så er dette veien å gå! Siden det brukes to glasurer, er det viktig å time dem – du vil ha de på ganske raskt etter hverandre, slik at den første ikke stivner før den andre legges over.

Ikke la deg skremme av den lange oppskriften! Jeg lager disse kakene med pynt og alt på under en time; etter et par ganger går det helt av seg selv.

Ingredienser til 12 cupcakes

Grunndeig

  • 2 desiliter soyamelk
  • 1 teskje eplecidereddik
  • 1,5 desiliter sukker
  • 1 teskje vaniljesukker
  • 0,75 desiliter rapsolje
  • 2 desiliter hvetemel
  • 0,5 desiliter kakaopulver (100 prosent)
  • 1 teskje natron
  • 0,5 teskje bakepulver
  • 0,5 teskje salt

Myntekrem

  • 100 gram veganmargarin
  • 100 gram melis
  • Et par kvaster frisk mynte
  • Noen dråper grønn konditorfarge
  • Litt soyamelk eller -fløte

Sjokoladeganache

  • 100 gram vegansjokolade
  • 0,5 desiliter soyafløte

Pynt

  • 12 kirsebær

Framgangsmåte

Grunndeig

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram muffinsformer. Har du et eget muffinsbrett trenger du bare 12 former, mens om du har dem på en varnlig stekeplate bør bruke 2 eller 3 former per cupcake – slik at fasongen holder seg.

Start med å blande sammen melken med eddiken. La det stå et par minutter, til det klumper seg litt.  Etterpå har du i sukker, vaniljesukker og olje. Blant alt sammen til det får en litt skummet konsistens.

Mål opp resten av de tørre ingrediensene, og sil over. Rør det sammen til alle de store klumpene er borte. Fordel røren utover formene, ideelt sett skal de være om lag to tredjedeler fulle. Stek dem i 20 minutter. Avkjøl.

Myntekrem

Bland sammen margarin, melis, mynte og konditorfarge. Her er det best å bruke en kjøkkenmaskin, har du ikke det tilgjengelig gjør en gaffel samme nytten. Bruk litt melk til å spe på deigen til du får en myk og jevn konsistens uten klumper. Dette er viktig for at det skal være lett å sprøyte kremen utover kakene etterpå.

Sjokoladeganache

Smelt sjokoladen og fløten sammen i vannbad. Så er det litt triksy. Ganachen må avkjøles litt før den tas på kakene, for at ikke myntekremen skal smelte. Samtidig må den ikke avkjøles helt, for da stivner den før du får ført den på.

Montering

Ha myntekremen i en sprøytepose med litt stor tupp. Fordel jevnt og fint utover kakene. Til slutt legger du en dessertskje med sjokoladen midt oppå. Ha et kirsebær på toppen av hver kake, og dytt det forsiktig ned slik at det sitte fast i sjokoladen. Ferdig!

Oppbevar kaldt.

Elvis

Banan og peanøttsmør var visstnok selveste Elvis sitt favorittpålegg. Da tør jeg påstå at han hadde elsket denne cupcaken:

Ingredienser til 12 cupcakes

Grunndeig

  • 1 godt moden banan
  • 0,75 desiliter rapsolje
  • 1,5 desiliter soyamelk (eller rismelk, havre etc)
  • 3 desiliter hvetemel
  • 0,5 teskje natron
  • 1 teskje bakepulver
  • 0,5 teskje salt
  • 2 desiliter sukker
  • 1 teskje vaniljesukker
  • 50 gram vegansjokolade

Peanøttkrem

  • 50 gram veganmargarin
  • 50 gram peanøttsmør
  • 100 gram melis
  • Litt soyamelk

Pynt

  • 1 banan
  • Noen peanøtter

Framgangsmåte

Grunndeig

Forvarm stekeovnen til 175 grader og finn fram muffinsformer (se forrige oppskrift for detaljer).

Bruk en gaffel og mos bananen så godt du kan i en bolle. Ha i melk og olje, og rør alt godt sammen. Mål opp resten av ingrediensene utenom sjokoladen, og sil dem over i bananblandingen. Rør alt godt sammen.

Finhakk sjokoladen, og ha den i til slutt.

Fordel røren utover muffinsformene, og stek i 20 minutter. Avkjøl.

Peanøttkrem

Bland sammen margarin, peanøttsmør og melis – helst i en kjøkkenmaskin – til du får en jevn masse. Suppler med noen teskjeer melk for å få en konsistens som er lett å jobbe med.

Montering

Skrell bananen, og skjær den i skiver. Finhakk peanøtter.

Ha peanøttkrem i en sprøytepose med stor åpning. Fordel utover kakene, pynt med en bananskive. Dryss peanøttbiter over.

Vel bekomme!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *