Julekaker

Her er tre typer julekaker for veganere. Nå er julen i boks!


Veganske julekaker er egentlig ganske takknemlige å bake. Egg kommer en seg alltid rundt, og det er enda lettere å erstatte melk med vegetabilsk melk, og smør med veganmargarin, kokosfett eller olje.

I tillegg er det en drøss med oppskrifter som er komponert uten animalske produkter i utgangspunktet, og disse smaker egentlig enda bedre. Syv sorter rekker jeg ikke i dag (men gode er de likevel).

Krumkaker

Krumkaker uten egg? Lett. Som fyll serverer du syltetøy, og kanskje litt havrekrem.

Ingredienser til 30 kaker

  • 150 gram veganmargarin
  • 1 desiliter hvetemel
  • 1 desiliter potetmel
  • 1 desiliter sukker
  • 0,5 desiliter vegetabilsk melk
  • 0,5 desiliter vann

Framgangsmåte

Rør margarin og sukker hvitt. Ha i væske og siktet hvetemel i vekselvis, pass på å avslutte med hvetemel. La deigen hvile i ca 30 minutter før kakene stekes.

Bruk en barneskje røre per kake. Rull eller form krumkakene mens de er varme.

Avkjøl på bakerist. Oppbevar i tett boks.

Chocolate chip cookies

Hvis Jesusbarnet hadde fått velge gaver selv, er jeg ganske sikker på at de vise mennene ville pakket med seg cookies istedenfor.

Ingredienser til 16 kaker

  • 1 desiliter  brunt sukker
  • 0,5 desiliter  sukker
  • 1,5 desiliter olje
  • 0,75 desiliter vegetabilsk melk
  • 2 teskjeer vaniljesukker
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 0,5 teskje salt
  • 4 dl  hvetemel
  • 50 g  vegansjokolade

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 175 grader, og kle to stekebrett med bakepapir.

Bland sukker, olje og melk i en bolle. Rør det godt sammen, til det får en tyktflytende konsistens. Ha i vaniljesukker, bakepulver og salt. Rør godt sammen. Ha i hvetemelet, litt etter litt. Hakk sjokoladen i små biter, og bland dem i røren til slutt.

Legg cookiesene ut på bakepapiret ved å bruke en spiseskje. Pass på at du har litt avstand mellom dem, de glir utover når de stekes. Stek i åtte minutter, til kakene har fått en god, gyllen farge. Avkjøl på rist.

Havrekjeks

Kokos, sjokolade, valnøtter og havre. What’s not to like?

Ingredienser til 30 stykker

  • 2 desiliter lettkokte havregryn
  • 2 desiliter hvetemel
  • 1 teskje natron
  • 0,5 teskje bakepulver
  • 0,5 teskje salt
  • 1,5 desiliter rapsolje
  • 100 gram sukker
  • 100 gram brunt sukker
  • 1 desiliter vegetabilsk melk
  • 1 spiseskje knuste linfrø
  • 1 teskje vaniljesukker
  • 2 desiliter revet kokos
  • 50 gram vegansjokolade
  • 2 desiliter valnøtter

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 175 grader, og dekk to stekebrett med bakepapir.

Mål opp havregryn, hvetemel, natron, bakepulver og salt, og bland dem sammen i en passende bolle. I en større bolle blander du sammen olje, sukker, melk, linfrø og vaniljesukker. Ha i halvparten av melblandingen, og alt kokosen. Hakk sjokolade og nøtter i små biter, og bland i røren. Til slutt har du i resten av de tørre ingrediensene, og blander deigen godt sammen.

Bruk en spiseskje, og form deigen til kuler på størrelse med en golfball. Plasser dem med god avstand fra hverandre på stekebrettet (tre eller fire i bredden).

Stek i 15 minutter. La kakene avkjøles noen minutter på bakebrettet, før du har dem over på en rist. Spis med en gang, eller oppbevar dem i en kakeboks.

LES MER:

Julesnop

Julemiddag

2 Comments

  1. Takk for oppskrift! Lagde veganske krumkaker for første gang i år. Smaken ble kjempegod, men krumkakene ble veldig frynsete. Det er jo ikke så veldig farlig, de skal heldigvis ikke på utstilling, men er det noe vi kan gjøre for å unngå dette?
    Jernet er av god gammel årgang, rundt 55 år, kanskje det rett og slett er på tide med et nytt et? Eller har du andre tips? Lagde forresten røra dagen i forveien. Kan det være at den har stått for lenge?

    1. Mari Hult

      Tror nok skylden er mer på meg enn på jernet ditt.. er veldig lenge siden jeg lagte denne oppskriften så kanskje jeg hadde fått den bedre til om jeg prøvde på nytt selv.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *