

Nøttestek
Fantastisk vegansk festmat!
Nøttestek laget på den riktige måten knuser andre typer festmat, både vegansk og ikke-vegansk! Konsistensen er god og kraftig, du kan ha i masse gode smaker, nøttesteken passer med alt av tradisjonelt tilbehør, og du blir fantastisk god og mett.
Nøttesteken kan lages opp en dag eller tre på forhånd. Oppskriften kan også deles opp i to mindre nøttesteker.
Nøttesteken kan også skjæres opp i porsjonsskiver på mellom 1,5 og 2 centimeter og stekes i panne eller på brett i ovn.
Ingredienser til 6 porsjoner:
-
- 400 g blandede nøtter, gjerne også mandler
-
- 50 g tørket steinsopp
-
- 200 g røde linser
-
- 1 aubergine
-
- 1 squash
-
- 2 gulrot
-
- 2 stilker stangselleri
-
- 2 løk
-
- 200 g champignon
-
- 10 tørkede aprikoser
-
- 4 ss karripulver, gjerne såkalt madras curry
-
- 4 ss barbecuesaus
-
- 6 ss hakket persille
-
- 4 ss rismel (kan erstattes med potetmel)
-
- 100 til 200 g brødsmuler
-
- litt vann, men bare om det behøves mot slutten
Framgangsmåte
Skyll linsene og ha dem i en kjele med vann, vannet skal stå et par centimeter over linsene.
Kok under lokk i rundt et kvarter, til linsene er møre. Sil av vannet og avkjøl.
Ha steinsoppen i en bolle med vann og dekk godt med vann. Legg en passende tallerken oppi vannet, slik at den presser soppen under.
La dem ligge i bløt i rundt 20 minutter. Tørk av med kjøkkenpapir og grovhakk dem.
Skjær aubergine og squash i terninger på omtrent 1 cm, spre dem på ett fat og ha på litt salt for å trekke ut fuktighet.
La dem også ligge i rundt 20 minutter.
Finhakk gulrot, stangselleri, løk og champignon, bruk gjerne en foodprocessor.
Ha litt olje i en panne på middels varme og stek dette i knapt ti minutter under omrøring.
Rør inn hakket aprikos og avkjøl.
Hell av vannet på auberginen og squashen. Tørk av med litt kjøkkenpapir, ha litt olje i en panne på middels varme og stek i drøyt ti minutter under omrøring.
Ha gjerne i litt finhakket hvitløk mot slutten. Avkjøl.
Hakk nøttene i en foodprocessor og ha dem over i en stor blandebolle.
Bland så inn linser, aprikos, kuttet steinsopp, grønnsaksblandingen, aubergine og squash, pluss barbecuesaus og persille. Alt unntatt mel, vann og brødsmuler, med andre ord.
Vend alt godt sammen og smak til med salt og pepper.
Så kommer utfordringen med å finne rett konsistens. Passe fast, ikke for bløt og en masse som sitter litt sammen. Ikke som en deig, men ikke ordentlig løs heller.
I verktøykassen har vi brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt, vann for å få den bløtere og rismel for en mer sammensatt masse.
Form steker av deigen, og stek enten i en smurt brødform eller annen ildfast form i 45-50 minutter.
Tips: Pakk gjerne nøttesteken inn i butterdeig før steking.
Har tenkt å lage denne til jul, men lurer på hvilken butterdeig som er vegansk? Som jeg har forstått det, så er ikke alle butterdeigene veganske.
Takk for svar 🙂
Alle i vanlige butikker med unntak av de glutenfrie er veganske. Findus etc 🙂
Hei! Hvor mange grader skal nøttesteken stekes på?
Cirka 190 🙂
men er ikke butterdeig laget med smør da?
De fleste typene i norske butikker er faktisk helt veganske! 😀 Tror bare det er den glutenfrie som ikke er det.
Her burde linsene vært nevnt i starten,om de skal i deigen rå eller forhåndskokte.Står ingenting,så jeg koker mine rå linser aller først.
Har nok valgt den mest kompliserte (veldig mange ingredienser) og økter. blir rosenkål med granateplekjerner til og kanskje cranberry syltetøy..hm? hva med saus? det er mest utfordrende synes jeg!
Linsene står helt øverst i framgagnsmåten, der er det beskrevet hvordan du skal koke dem.
Håper resultatet ble bra!