Veganske marsipankuler

Mine to favoritter går godt sammen, nemlig jul og snop. Slik lager du veganske marsipankuler.

Og ingrediensene til tradisjonelt julesnop er ofte veldig enkle å tilpasse deg som ikke vil ha egg og melk i kosten. Slik erstatter jeg råvarene:

1. Sjokolade – finnes enormt mye mørk sjokolade uten meieriprodukter. Ser du i allergihyllen i butikken er de ofte merket vegan, men det finnes vanligvis gode alternativene sammen med bakevarene også.

2. Marsipan – inneholder tradisjonelt sett egg og nøtter. Heldigvis er egg dyrt, og mange billigprodusenter lager “uekte” marsipan uten nettopp egg. Kjekt for oss! Sjekk innholdsfortegnelsen på pakkene som ikke er merket “ekte marsipan”, og stort sett vil du finne vegansk marsipan.

3. Kakaopulver – styr unna oboy og typisk sjokolademelkpulver, og gå for de mørke variantene merket 100 prosent.

4. Smør – skal det brukes i fast form er det lettest å erstatte med vegansk smør eller margarin. Skal det smeltes er kokosfett en god erstatter, det er også ofte mulig å bytte det ut med olje.  Til alt som er søtt anbefaler jeg rapsolje.

5. Melk og fløte – her finnes det en rekke forskjellige erstatninger, både melk, matlagningsfløte og vispet fløte. Jeg foretrekker å bruke soyaproduktene når det skal varmes opp, og havreprodukter når det skal holdes kaldt.

6. Siden vegansk også ofte passer allergikere, kan det nevnes at nøtter ofte kan erstattes med tørket frukt.


Ingredienser til ca 30 kuler:

  • 50 gram mandler
  • 500 gram “uekte” marsipan
  • 3 spiseskjeer whisky
  • 100 gram mørk vegansjokolade
  • 50 gram mørkt kakaopulver

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Skold manglene, og mal dem i mindre biter – en eller annen plass mellom grovmaling og finmaling. Dekk en stekeplate med bakepapir, og fordel mandelbitene utover. Stek til de begynner å bli lysebrune.

Ha marsipan, whisky og mandler i en bakebolle, og arbeid det sammen til du har en fast deig. Lag små kuler på mellom 10 og 15 gram, og legg utover en plate kledt med bakepapir. Dekk over med folie, og la kulene stå kaldt – gjerne over natten.

Smelt sjokoladen i vannbad. Avkjøl den i noen minutter, mens du fordeler kakaopulveret på en tallerken.

Dypp marsipankulene i den smelta sjokoladen, rull dem i kakaopulver, og legg tilbake på brettet. Da du er ferdig med alle, setter du kulene kaldt igjen, slik at sjokoladen får festet seg.

Fordel i lufttette glass eller bokser, og oppbevar kulene kjølig.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *