Oslo vegetarfestival 2017 – tanker og bilder

Hvert år etter Oslo vegetarfestival så setter jeg meg ned og prøver å sette ord på det jeg har opplevd den helgen. Jeg må alltid fram til superlativene. Men nå vet jeg ikke om jeg kommer på flere – det er begrenset hvor mange ganger jeg kan skrive at jeg elsker en festival, at en festival verdens beste, og at dere fortsatt tror på meg.

Men hva gjør du da med en festival som bare overgår og overgår seg selv?

Nordvegan var med for første gang, og delte telt med de gamle favorittene Loving Hut. Ryktene om kebaben til sistnevnte spredte seg rakt utover fetivalområdet.

Når en festival som du trodde ikke kunne bli bedre, klemmer til med snorklipping med en minister, kortere køer, verdens største vegankjendiser på programmet, Norges første veganske prisutdeling og to festivalsjefer som alltid har tid til et smil og “hallo” mens de strever fra situasjon til situasjon.

De leverte til og med litt Stavanger-vær på søndagen for å dempe hjemlengselen til oss siddiser.

Gira publikum venter på at klima- og miljøminister Vidar Helgesen skal åpne festivalen.

Jeg prøvde å lage en liste over mine favoritter under Oslo Vegetarfestival 2017, men det gikk bare ikke an. På 26 punkt på lista så må du kaste inn årene og innse at det er umulig å plukke ut noen som utmerket seg, for alle gjorde det. Foredragsholderne, arrangementene, kokkekursene, standsene, Funky fresh foods i festivalmodus, goodiebagsene, matbodene, festivalstaben og de fantastiske frivillige. Alle leverte maks!

Takk til alle dere som gjør av den veganske livsstilen blir mer og mer synlig, tilgjengelig, akseptert og inkludert i verden rundt oss.

Oumph fikk prisen for beste stand, med deres “Rock progress”-konsept.

Jeg er så stolt av å ta del av dette miljøet.

Tusen takk Synne og Heidi for at dere har dratt lasset alle disse årene. Dere er de beste som finnes.

Du vet vi har kommet langt når Narvesen stiller med vegansk pølsekiosk på festivalen.
Belgiske vafler med masse gode toppinger hos Vafleriet. Milkshakes hadde de også.
Spesialiteter fra Indonesia.
Verdens beste soft ice fra Ice ice vegan.
Shabana Rehman Gaarder ledet panelsamtalen med representanter fra Narvesen, Meny og Deli de Luca.
Masse stands, masse inspirasjon og masse kjærlighet. Takk for i år!
 
 
 
 

Nicest blog

Foto: Ola Waagen

Under Oslo Vegetarfestival 2017 arrangerte den fantastiske gjengen i Vegan Norway tidenes første norske veganske prisutdeling, the Nice awards.

Og for å hoppe over alle spenningsmomenter: JEG VANT PRISEN FOR NICEST BLOG!!!!!

Stor lykke over å motta pris fra en slik utrolig dame. (Foto: Ola Waagen)

Og ikke nok med det – jeg fikk den av selveste Shabana Rehman Gaarder som er så vanvittig kul og godhjerta! Jeg har lenge fulgt henne på Instagram (gjør det du også!), og der skal jeg love dere at det blant annet er mange skjønne katte- og hundebilder!

Shabana i all sin prakt. (Foto: Ola Waagen)

Jeg er så sykt takknemlig for nominasjon og for alle dere som har stemt på meg, dette er en helt fantastisk flott bekreftelse å få på at det jeg holder på med settes pris på! Ord blir fattige.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Kanskje på starten? For snart syv år siden begynte jeg å blogge. Bloggen skulle være min egen lille kokebok, der jeg holdt en oversikt over mine suksesshistorier innen vegansk matlaging.

Lite visste jeg om hvor viktig bloggen skulle bli for livet mitt. Til tross for fulltidsjobb, ekstrajobb, matkasselaging, kokebok og jevnlige kokkekurs så vet jeg ikke hva jeg skulle gjort uten selve bloggen.

Når folk spør meg om hvordan jeg får tid til alt, så pleier jeg å svare “jeg har ikke noe liv”. Å være meg er ofte ensomt. Det blir mange kvelder foran pcen. Helgene går med til matlaging og fotografering, og feriedagene bruker jeg på ulike festivaler, boksigneringer, kursing, videreutvikling og inspirasjonsturer.

“Jeg har ikke noe liv”, liksom. Jeg har et fantastisk liv! Men kanskje – KANSKJE – ikke helt A4. Istedenfor mann, barn og selskapeligheter/gullrekka i helgene så har jeg en tålmodig katt og noen nære venner som holder meg på plass når jeg blir urimelig, overdramatisk og emosjonell. Jeg er også velsignet med et fantastisk management hos United Influencers som gjør at jeg kan konsentrere meg om selve bloggingen, mens de tar seg av alt teknisk, praktisk og kommersielt.

“Jeg er sikker på det står noe med liten skrift en plass”

I tillegg så har jeg noe som få ting kan måle seg med – jeg har dere lesere. Trofaste og gode. Jeg er så glad i dere alle sammen! Har jeg en dag som ikke går så bra, så setter jeg meg ned og leser gjennom og svarer på kommentarer. Både her, på Facebook og på Instagram får jeg så veldig mye fint! Og på Snap ikke minst! På søndag var jeg skikkelig sliten etter en uke på reise, og jeg savnet katten min Tobias mer enn alt. Da spurte jeg etter kattebilder på Snapchat, og jeg fikk flere hundre tilsendt!

På boksigneringer, kurs og festivaler så elsker jeg når dere kommer bort og vil prate og ta bilder. Mange unnskylder seg, det dummeste er når dere sier “du er sikkert lei av å høre om folk som elsker bloggen” – jeg skal love dere at det blir jeg aldri! Hver historie om et liv som jeg har gjort bittelitt enklere gjør livet mitt verdt å leve.

Tusen takk for at dere er dere – og for at dere har stemt meg fram som vinneren av Nicest blog 2017. Jeg er så takknemlig.

 

Vegansk pavlova fra “Sykt godt”

Foto: Erik Sæter Jørgensen
Styling: Annika Herold

I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.

Du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å lage marengs uten eggehviter. Men det gjør det! Takket være en innovativ kompis i Facebook-gruppen med det slående navnet What fat vegans eat, har vi nemlig funnet ut at laken fra kikertboksene oppfører seg  akkurat som eggehvite i bakst. Det er jo helt vilt! Konseptet har vi kalt aquafaba, og det er helt fabelaktig.

Siden jeg oppdaget dette, har jeg laget marengs nesten hver eneste dag. Du tror kanskje at jeg overdriver, men det gjør jeg ikke. Merk at ikke alle boksene fungerer like bra.  Vi er mange som sverger til Rema 1000 sine. Er du skeptisk eller får problemer underveis,  anbefaler jeg en annen Facebook-gruppe kalt Vegan Meringue – Hits and Misses.

Er det noen som husker hvordan vi klarte oss før Facebook?

Ingredienser: 
2 dl aquafaba (kikertlake, Rema 1000 sin anbefales)
1 ss maisstivelse
1 ts sitronsaft eller eplesidereddik
0,5–1 dl melis
plantekrem av kokos, soya eller havre
melis
friske bær

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 90 grader. Kle et stekebrett med  bakepapir.

Sil kikertlaken over i en bolle. Ha i maisstivelse og sitronsaft eller eddik. Visp godt og lenge i  kjøkkenmaskin eller med håndvisp.

Ha i halvparten av melisen og visp videre til det er godt og  stivt. Smak til med resten av melisen. Visp vel og lenge til du  har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.

Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i  en runding, eller annen form om du foretrekker det.

Tips: Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.

Sett kaken i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett opp  døren og la marengsen stå til ovnen er helt avkjølt.

Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.

Visp krem stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen.

Topp med bær og server!

Ikke kjøpt boken min ennå? Du kan bestille “Sykt godt herfra” eller ved å klikke på bildet under. (egenreklamelink)