Avokadofries

Avokadofries er et snålt fenomen. Og jeg må innrømme at jeg mildt sagt var skeptisk til å lage disse her. Okei, avokado er veldig godt. Men den er nesten alltid myk, og fries skal jo være sprø. Og hvordan blir det med smaken når den paneres og stekes?

Jo den blir bra! Smaken – og i tillegg blir også konsistensen bra. Disse avokadofriesene stekes i ovn, og blir sprø og smakfulle. Perfekt burgertilbehør, med en dip som en tapasrett, eller som en del av en buffet. De smaker best varme, men funker kalde også. Så – hva venter du på?

Ingredienser:

  • 2 dl usaltet plantemelk (soya eller mandel er fint)
  • 4 ss sesamolje
  • 3 dl kikertmel
  • 2 dl griljermel
  • 2 ts salt
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 2 ts chilipulver
  • 2 ts paprikapulver
  • 4 ss næringsgjær
  • 3 avokadoer

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha melk og sesamolje i en bolle, kikertmel har du på en tallerken. På en annen tallerken rører du sammen grlijermel, salt, hvitløkspulver, chilipulver, paprikapulver og næringsgjær.

Skjær avokadoene i skiver på langs, tykkelse på mellom 0,5 og 1 cm. Vend de først i kikertmelet, deretter i melken og tilslutt i griljermelblandingen. Fordel utover stekebrettet. Stek i 15 minutter, snu avokadobitene, stek deretter i 5-10 minutter til, til de er sprø. 

Smaker veldig godt med mangochutney, sweet chilisaus eller *kremt* ketchup.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRIES FINNER DU HER. 

 
 
 
 
 
 

Grov guacamole

Nok en oppskrift på guacamole ja! Men hvorfor ikke – det må jo være verdens beste dip?

Denne gangen så lager jeg en veldig grov variant med masse tekstur. Denne passer ikke kjempebra på tortillachips (vond å få tak i liksom), men er helt super i tacos og burritos. Den grove guacamolen kan også serveres til for eksempel burgere.

Er du veldig glad i avokadosmaken så har du i et par ekstra av den. Blir det fort for sterkt for deg kan du ta mindre (eller helt kutte ut) chili.

Ingredienser: 

  • 1 avokado (eventuelt flere)
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 jalapeño (mindre om du ikke liker det så spicy)
  • 2 kirsebærtomater (eller 1 litt større tomat)
  • 1 kvast koriander
  • 1 lime
  • salt og pepper

Framgangsmåte: 

Rens avokadoen og skjær den i terninger. Grovhakk sjalottløk, hvitløk og jalapeño. Skjær tomater i båter og hakk koriander.

Rør alt sammen i en bolle, rør litt kraftig slik at avokadoen knuses litt, men ikke helt. Press i limesaft, rør sammen og smak til med salt og pepper.

Servér!

FLERE VEGANSKE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

 

Nyhet: Superlettvinte kikertboller og quinoaburgere

ANNONSE FOR RISENTA

Det blir enklere og enklere å få tak i veganmat i frysedisken og i ferskvaredisken, men nå har vi altså kommet et hakk videre. Vegansk supergod TØRRMAT – perfekt på tur, perfekt for deg som ikke har fryser og perfekt for alle som vil ha en smakfull kjøttfri middag klar på null komma niks.

Jeg har vært så heldig å få teste to nye produkter fra Risenta – kikertboller og quinoaburgere. Dette er to nye veganske produkter som er helt nye på det norske markedet nå i høst. De kommer i esker, og hver eske tipper jeg metter en fire personer. Det første som slo meg var at dette ikke pulvermat på den negative måten. Dette er skikkelige greier.

Da jeg åpnet posene så jeg klare biter fra kikerter og masse quinoa, og det luktet aldeles fabelaktig. Pulveret blandet jeg ut med litt varmt vann, og så var det klar til steking med en gang – og det begynte å lukte godt på kjøkkenet før de traff stekepanna. Nok et kvalitetstegn.

En utrolig enkel framgangsmåte, og siden “pulveret” veier veldig lite så ser jeg skikkelig fram til å ha dette med meg på fjellet i sommer. Produktene har også lang holdbarhet, så her er det bare å kjøpe inn og ha klar til travle dager! Tilberedningen tar også utrolig kort tid, det går vel en 7-8 minutter fra pulveret helles ut av pakken til ferdigstekte kikertboller eller burgere står på bordet – så et virkelig perfekt produkt for deg som vil spise sunt og grønt men har dårlig tid i hverdagen.

Og så var det smaken. Disse bollene og burgerne smaker skikkelig bra, og er virkelig bra krydra. Jeg elsker at det knaser godt av de også, god tekstur er noe jeg ofte savner med ferdigmat. Jeg serverte kikertbollene med focaccia og hvitløksdressing, til burgerne valgte jeg veldig tradisjonelt tilbehør og søtpotetfries – det beste jeg vet. Hvitløksdressingen er lynrask å lage, friesene tar litt lenger tid. Har du det supertravelt så tror jeg at disse også finnes i frysedisken etterhvert.

Risenta er et svensk vegetarmerke som selges i Norge gjennom Coop. Disse to fabelaktige produktene finner du i Coop Obs og Coop Mega sine butikker over hele landet. 

Sjekk ut Risentas nettsider for mer inspirasjon. 

Jeg har også fått lov å lodde ut en kurv med masse godsaker fra Risenta, besøk instagramsiden min for konkurransen!

Focaccia med kikertboller

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 1 pakke Risenta kikertboller
  • olje til steking
  • 1 focaccia
  • 200 g gode småtomater
  • blandet salat

Hvitløksdressing: 

  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,75 dl solsikkekjerner
  • 1 dl tahini
  • 1 dl vann
  • 0,5 ts chilipuver
  • 0,5 ts salt
  • 1 sitron

Framgangsmåte: 

Tilbered Risenta kikertboller etter anvisning på pakken. Del focacciaen i fire stykker, som du igjen deler i to på tvers. Skjær tomatene i mindre biter. Dekk halvparten av focacciabitene med salat, tomater og kikertboller. Hell hvitløksdressingen (oppskrift under) over, og legg på “lokkene”.

Hvitløksdressing: 

Ha hvitløk, solsikkekjerner, tahini, vann, chilipulver og salt i en food processor og kjør til du har en helt jevn saus.

Smak til med litt og litt sitronsaft, eventuelt også litt mer salt.

Quinoaburger med søtpotetfries

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 1 pakke Risenta quinoaburger
  • olje til steking
  • 2 rødløk
  • 4 plommetomater
  • 4 burgerbrød
  • salat
  • ketchup

Søtpotetfries: 

  • 2 mellomstore/store søtpoteter
  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ts salt
  • 2 ss olivenolje (eller annen matolje)

Framgangsmåte: 

Tilbered Risenta quinoaburger etter anvisning på pakken – lag fire stykker.

Skjær rødløk og tomater i skiver. Fordel disse utover bunnen på burgerbrødene. Legg burgerne oppå, topp med ketchup, salat og toppen av burgerbrødene. Server med søtpotetfries (oppskrift under).

Søtpotetfries: 

Forvarm stekeovnen til 210 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Skrell søtpotetene og skjær de i staver. Tykkelse på 0,5*0,5 cm er fint, men det viktigste er at du gjør tykkelsen så lik som mulig på stavene – slik slipper du at de blir stekt ujevnt.

Finn fram en ren plastpose (fryseposer er bra) og ha i maisstivelse, salt og olje. Her kan du eventuelt ha i litt krydder og. Ha søtpotetstavene oppi, lukk igjen og rist godt på posen. Ta søtpotetstavene ut og fordel de utover stekebrettet, pass på å ha litt avstand mellom de.

Stek i 20 minutter, eller til søtpotetstavene begynner å bli gylne i kantene. Snu de gjerne halvveis i steketiden.