Sniktitt på “Sykt enkelt”

Denne uken sendes min nye bok Sykt enkelt ut til bokbutikker og alle som har forhåndsbestilt den. Det er skikkelig stas, men også sykt skummelt. I et år har jeg hatt den mer eller mindre for meg selv. Det har vært ideer i hodet mitt, tekst på papir, prøving, smaking, endring, ny smaking, skriving, sletting, skriving, korrekturlesing, nye meninger i siste liten og til slutt en bok som ble sendt til trykk. Vi er oppriktig skikkelig fornøyde med den, men oh my så mye arbeid det har gått med!

Sykt enkelt kan bestilles herfra. 

Sushibowl med kanskje verdens beste tofu.

Continue reading “Sniktitt på “Sykt enkelt””

 

Grønnkålbowl

Dette er en rask og enkel hverdagsmiddag med en aldeles fabelaktig dressing! Vi lagde retten på et kurs jeg holdt med en gjeng som stort sett var nybegynner på det veganske kjøkkenet. Gjengen lurte på hva miso var, fikk smake og ble skikkelig imponerte. Deretter rørte de sammen dressingen, og den likte de så godt at jeg måtte gjemme begeret fram til dressingen skulle brukes.

Continue reading “Grønnkålbowl”

 
 
 

Chiarundstykker

Rundstykker er obligatoriske til helgefrokosten hjemme hos meg, og da skal de helst være hjemmelaga. I denne varianten har jeg i masse frø, som byr på et litt mer spenstig næringsinnhold enn hvetemelet. Per 100 gram så inneholder chiafrøene 16,5 gram protein og 34,4 gram fiber, solsikkefrø henholdsvis 20,8 gram og 6 gram, mens sesamfrøene har 20,4 g protein og 11 gram fiber (kilde: matvaretabellen).

Nå kan dere gjøre hva dere vil med denne informasjonen, men i mitt hode så blir det høye proteininnholdet en utmerket unnskyldning til å kjøre sjokoladepålegg på rundstykkene.

Utenom næringen så gir frøene god smak og ikke minst en litt mer spenstig konsistens på rundstykkene. Disse imponerer alltid om jeg har gjester, og det går supert an å fryse de ned.

Ingredienser til 6 rundstykker:

 • 1 ss tørrgjær
 • 0,5 ts salt
 • 1 ss olje
 • 2 dl lunka vann (ca 37 grader)
 • 0,5 dl chiafrø
 • 0,5 dl solsikkefrø
 • 0,5 dl sesamfrø
 • 5 dl hvetemel
 • 0,5 dl soyamelk
 • 1 ss kikertmel eller maisstivelse
 • valmuefrø 

Framgangsmåte:

Ha gjær, salt olje og vann i en bolle og la det stå litt. Jeg pleier å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, men det går fint å elte for hånd. Ha først i frøene og 4 dl mel. Elt det hele godt sammen. Spe med mel og elt til du har en smidig og fin deig som slipper bollen.

Dekk til bollen og sett den til heving i 40-60 minutter.

Kle et stekebrett med bakepapir. Ta ut emner av deigen og trill de til rundstykker. Sett de utover stekebrettet, dekk de til og la de deretter stå til etterheving i ca 30 minutter.

Varm opp stekeovnen til 225 grader. Visp sammen soyamelk og kikertmel/maisstivelse og pensle blandingen over rundstykkene. Dryss valmuefrø på toppen. Stek midt i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ VEGANSKE SMÅBRØD. 

 

Slik er oppskriftene i “Sykt enkelt”

Nå er det under to uker til den nye boken min, “Sykt enkelt”, kommer ut! Herlighet så fort tiden går. Vi har jobbet hardt i et år for å virkeliggjøre den, og nå endelig kan jeg fortelle hva som gjemmer seg mellom permene.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

272 sider og over 100 oppskrifter

Boken er på 272 sider og inneholder over 100 oppskrifter. Grunnen til at jeg sier “over 100” er ikke for å være sneaky (at det er 101 liksom), men fordi jeg noen plasser er i tvil. Teller det som en eller to oppskrifter når jeg har to variasjoner av stekt sandwich? Teller noe mer som tips enn som oppskrift? Dersom jeg er strengest mulig med antallet, vil det fortsatt være over 100 oppskrifter. Legger jeg godviljen til er det 115. I tillegg til disse igjen, så har jeg en del tips med underveis, som faktisk også kan telle som oppskrifter. Pjuh. Derfor bruker jeg bare “over 100”, for da lurer jeg i alle fall ikke noen. Så var det avklart, om noen skulle lure. Ikke sneaky. Bare dårlig på definisjoner.

Råvarer som er enkle å få tak i

Det er ikke bare oppskriftene i “Sykt enkelt” som er enkle – med boken vil jeg at hele prosessen med handling og planlegging også skal være enkel.

Alle oppskriftene kan lages på maks 30 minutter, og med maks 10 ingredienser. Her regner vi ikke med olje, vann, salt og pepper, bare så det er nevnt. Jeg har prøvd å bruke kun ingredienser som du får kjøpt i en helt vanlig matvarebutikk. Bunnpris ligger rett nedi gata der jeg bor, og på hytta har vi en Joker, så disse to har vært målestokken. For å få inn et par oppskrifter jeg virkelig ville ha med (f.eks “Pinnekødd” og sushibowl) er det noen få ingredienser må du sannsynligvis må på en godt assortert dagligvarebutikk, internasjonal matvarebutikk, helsekost eller internett for å finne – men du får med deg både forklaring på hvor du skal lete og alternativer der hvor det gjelder. Det fine er at etter at oppskriftene ble skrevet i fjor høst og vinter, så har flere av råvarene i denne siste kategorien også begynt å dukke opp på Bunnpris. Og faktisk til lav pris.

Oppskriftene kan med andre ord fint lages av deg som er på studentbudsjett. Jeg har styrt unna de ekstravagante råvarene denne gang, og det går jo ofte an å velge et enda rimeligere alternativ (frosne bær istedenfor nyplukka etc). I tillegg har jeg med mange tips til hva du kan gjøre for å bruke opp råvarer med kort holdbarhet som ikke blir brukt opp i en oppskrift.

En del av råvarene vi brukte da vi laget maten til boken. I tillegg så er det selvsagt masse frukt og grønt med, og andre varer som måtte stå kaldt (tofu, soyamelk etc).

Oppskrifter for hele døgnet

Undertittelen til boken er “rask vegansk hverdagsmat”, og det er viktig for meg å ha med oppskrifter for hele hverdagen. Vi starter med frokost, både pålegg, sandwicher, varme frokostretter (inkludert proteinrike pannekaker) og smoothies. Deretter kommer bowls og supper, som er supre både til lunsj, som en smårett og som middag. Etter suppene kommer tre kapitler med typiske hovedretter, sortert i pasta, gryteretter og panneretter. Her er det rett og slett skikkelig mye digg! Blant favorittene mine er “pinnekødd”, nepeboller, tofu og nudler i peanøttsaus, one pot pasta med artisjokk og den indiske søtpotetgryta.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

Deretter kommer kapitlet som jeg har jobbet aller mest med, nemlig søtt. Jeg er uendelig lei av at dessert- og kakealternativet til veganerne alltid er fruktsalat eller en halv melon, så her har jeg gått grundig til verks med hele 16 oppskrifter. I dette kapitlet finner du blant annet crème brûlée, brownies, ostekake, cookies og konfekt. Og ja – alt kan lages på maks 30 minutter og med maks 10 ingredienser! Avslutningsvis har boken et kapittel med tilbehør. Her er det oppskrifter på potetsalat, løkringer, tempuragrønnsaker, samt masse dipper, dressinger og sauser.

Innholdsfortegnelsen i “Sykt enkelt”. I starten av hvert kapittel finner du en oversikt over de ulike oppskriftene.

På slutten av hvert kapittel kommer fire oppskrifter eller tips som skiller seg litt ut fra resten. Noen av de kan de brukes dersom du ønsker å gjøre litt ekstra stas på rettene foran (fire suppetoppinger, fire typer vegansk “bacon” etc), mens noen av de er mer som tips dersom du har ekstra dårlig tid eller noe går galt (fire måter å få ødelagte desserter og kaker til å funke f.eks.).

Smaker fra hele verden

På samme måte som jeg henter inspirasjon fra hele verden her på bloggen, gjør jeg det også i boken. Den inneholder masse indisk, italiensk, en god del thaimat, japansk, amerikansk, fransk og nordisk. Blant annet. Jeg prøver å etterligne ramen som jeg fikk servert i en kjellerrestaurant i Soho i London, den afrikanske gryteretten har jeg hentet fra en supper club her i Stavanger og et par retter ble til fordi jeg leste at neper er populære i New Yorks trendrestauranter nå.

Mye glutenfritt

Som i min forrige bok “Sykt godt”, har jeg også i den nyetilpasset for de som er allergiske mot gluten. 12 av oppskriftene inneholder hvetemel, men er du vant med å erstatte det med glutenfritt mel så vil det gå veldig fint i de aller fleste av disse. I tillegg bruker jeg hvetetortillas i 2 oppskrifter, her kan du bruke glutenfrie tortillas like fint. Soyasaus, pasta og havregryn har alle glutenfrie varianter, og i den ene oppskriften med couscous kan en fint bruke ris eller quinoa. En god del oppskrifter inneholder nudler, men her kan en fint erstatte risnudler, hvetenudler og bokhvetenudler med hverandre.

Tips til hvordan rester kan brukes

Å redusere matsvinn er en hjertesak for meg. Derfor har har mange av oppskriftene fått følge av et restetips. Restetipsene handler om hva du kan bruke rester av den ferdige retten til,  hva du kan gjøre med avskjær av grønnsaker og hvordan du kan bruke opp råvarer som typisk kjøpes i en større forpakning enn det du trenger i den aktuelle oppskriften.

Mange oppskrifter i boken inneholder tips til hva du kan bruke eventuelle rester til.

Her har jeg skikkelig vridd hjernen min for å få på plass så mye som mulig, jeg har snakket med venner og kolleger, samt notert ned de beste restetipsene fra dere blogglesere.

“Sykt enkelt” kan forhåndsbestilles herfra. 

Til salgs i alle bokbutikker

Avslutningsvis så må jeg nevne at dere ikke er nødt å kjøpe bøken på nett. Den er til salgs i alle bokbutikkene. Dersom de ikke har den inne kan de bestille den inn, og jeg setter pris på om dere spør de butikkansatte om nettopp dette. Bøker konkurrerer veldig om å få plass i butikkhyllene, og jeg har selvsagt veldig lyst å se “Sykt enkelt” der!

Nå gleder jeg meg skikkelig til å vise fram boken på ekte. Dersom dere lurer på noe mer så skriv gjerne et spørsmål eller to i kommentarfeltet, så svarer jeg så fort jeg kan!

Her er “Sykt enkelt”! 272 sider, over 100 oppskrifter, vegansk mat som du lager på maks 30 minutter og med maks 10 ingredienser.

HER FINNER DU DE ANDRE INNLEGGENE JEG HAR SKREVET OM “SYKT ENKELT”. 

 
 
 

Bli med på lansering av “Sykt enkelt”

1. oktober kommer endelig min nye bok “Sykt enkelt” ut. Målet mitt med boken er å gjøre det så enkelt som mulig å velge vegansk – både for de som allerede er veganere, for vegetarianere, og for absolutt alle som kan tenke seg å få litt mer grønt inn i hverdagen sin. Derfor har jeg laget en bok der den raske hverdagsmaten står i sentrum. Det skal gå raskt i butikken (og du trenger ikke dra på spesialbutikk), du skal klare deg med maks 10 ingredienser per rett og maten skal være klar til servering innen en halvtime etter at du fyrer opp komfyren.

“Sykt enkelt” ble annonsert på Vegan Weekend i Sandnes.

For å virkelig spre dette glade budskapet så har jeg bestemt meg for å dra ut på en aldri så liten tur til Norges fire største byer, for å inspirere flest mulig til å spise vegansk. Det blir altså lanseringsarrangementer i Stavanger, Trondheim, Oslo og Bergen, og hver by får sitt eget program.

Jeg gleder meg skikkelig, skikkelig, skikkelig til å møte dere – verdens beste lesere – og håper dere finner arrangementer som passer dere! Skulle så gjerne kommet meg til Nord-Norge også, forhåpentligvis får vi til det ved neste anledning.

Har du forespørsler til arrangementer jeg kan gjøre utover dette, så send meg gjerne en e-post.

Det blir masse muligheter til å få et signert eksemplar av “Sykt enkelt” i høst.

1. oktober: Stavanger

Lanseringsfest på Tou Scene kl 19.00-21.00
Meld deg på Facebook-event her. 

6. oktober: Trondheim

Grønn formiddag på Scandic Lerkendal kl 12.00-14.00
Foredrag: Hvordan lage enkel vegansk hverdagsmat?
Smaksprøver og boksignering.
Meld deg på Facebook-event her. 

11. oktober: Oslo

Boklansering på Norli Eldorado kl 17.00
Bokprat med Yngve Ekern.
Meld deg på Facebook-event her. 

13. oktober: Oslo

Boksignering og matlaging på Veganermat kl 13.00-16.00
Jeg er i butikken til Veganermat og signerer bøker, lager litt smaksprøver og prater med de som vil det.
Meld deg på Facebook-event her.

3. november: Bergen

Matkurs og boklansering på Det akademiske kvarter kl 10.30-11.15
Del av Bergen veganfestival, som arrangeres for første gang i år.
Meld deg på Facebook-event her. 

På Bergen veganfestival blir det kokkekurs i tillegg til boksignering.