Skoleboller med hjemmelaget vaniljekrem

Boller er best – ingen protest! Og vet du hva – du får de saftige og smakfulle på helt vegansk vis. 

Venninnen min Annika er helt idiotisk glad i boller. Så glad i de at boller nå er gangbar valuta i vår vennegjeng. “Kan du hjelpe meg med noe design? Betaling i boller” er en helt vanlig sms å sende til henne, og designet får du i løpet av et par minutter.

Da jeg introduserte forlaget mitt til deres nåværende supersuksessforfatter Linda Stuhaug så spurte jeg om det vanket rekrutteringsbonus om avtalen kom i orden. “Selvsagt, hva vil du ha?”, svarte forlegger Anders. Jeg tenkte at jeg har jo egentlig det jeg trenger, så jeg svarte “boller”, og tenkte på Annika.

Der er vi liksom.

Så disse her Annika – disse er til deg! Bare si fra når du kommer på besøk, så sveiver jeg i gang en deig.

Ingredienser til 8-10 boller:

  • 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 50 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts bakepulver
  • 50 g vegansk margarin
  • 1,5 dl soyamelk
  • 1 ss tørrgjær

Vaniljekrem:

  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • 2 dl soyamelk – gjerne med vaniljesmak hvis du vil ha den fine gulfargen

Glasur og kokostopping: 

  • 5 dl melis
  • Litt vann
  • 1 dl kokosmasse

Framgangsmåte:

Bland  melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Smuldre margarinen i melblandingen.Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, hell den deretter over i melblandingen.

Alt til du har en fin og smidig deig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.

Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha deigen på kjøkkenbenken og elt den sammen. Rull den ut i en pølse som du skjærer i 8-10 like store biter. Form de til boller med hendene og fordel utover stekebrettet. Lag en liten grop i hver bolle.

Etterhev i 30 minutter. Gjør klar vaniljekremen mens bollene hever (oppskrift under). Når etter hevingen er gjennomført så utvider du gropene i bollene og fyller disse med vaniljekrem.

Stek til bollene er gylne, cirka 18-20 minutter.

Avkjøl før pynting.

Vaniljekrem: 

Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

Fyll/montering: 

Rør sammen melis og passende vann til du har en veldig tykk og fin glasur. Ha glasuren på bollene (gjerne rundt vaniljekremen og ikke oppå om du vil ha finere boller enn det jeg fikk), og topp det hele med kokosmasse.

FLERE VEGANSKE BOLLEOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Nam! Dette så godt ut. Kan disse fryses?

    1. Mari Hult

      Takk for det! Disse kan fint fryses 🙂

  2. Ser supergode ut 🙂 men hvordan får vaniljekremen så gul farge uten egg ?

    1. Mari Hult

      Vaniljesoyamelk 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *