Aioli med chili og basilikum

Smaksfest!

Dette er min “go to”-dip når jeg får venninner på middagsbesøk! Den passer supert til quice og focaccia, og kanskje vel så godt om jeg lager litt ulike tapasretter. Den fungerer også glimrende til grillmat, og du kan ha den på toppen av burgere og salater.

Oppskriften har jeg fra min tidligere kollega i Aftenbladet, herlige Ellen som jobber som lærer på både kokk- og konditorfag. Hun er et aldri så lite geni når det kommer til å lage noe veldig godt av noe veldig enkelt.

Her lager vi først en hjemmelaget majones som deretter smakssettes ganske heftig. Derfor er det helt lov å kjøpe ferdig majones her (finnes eggefri i de fleste dagligvarebutikker etterhvert), da majonessmaken egentlig forsvinner helt fra oppskriften. Og resultatet? En fest i munnen med hvitløk, chili og basilikum.

Ingredienser til en stor skål: 

  • 1 ss dijonsennep
  • en dæsj eddik
  • 1 dl usøtet soyamelk
  • salt og pepper
  • ca 3 dl solsikkeolje
  • 1 god kvast basilikum
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 rød chili
  • 1-2 ts sukker

Framgangsmåte:

Ha alle sennep, eddik, soyamelk, salt og pepper i en bolle. Så kjører du det med en stavmikser eller håndvisp, mens du heller oljen over i en tynn stråle. Hold på til du har en tykk og god majones.

Finhakk basilikum, hvitløk og chili. Bruk gjerne en foodprocessor om du har. Rør inn majonesen. Smak til med litt sukker, og eventuelt bittelitt mer salt.

Oppbevares kaldt fram til servering.

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ SAUSER OG DIPPER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *