Persisk nudelsuppe

Varmende og mettende suppe med nudler, bønner, kikerter, linser og masse gode smaker. 

Asheh reshteh er en persisk suppe med nudler, urter, linser, bønner og kikerter som hører hjemme i Iran og Aserbajdsjan. Den kan lages på en rekke ulike måter, men stort sett er den alltid vegetarisk. Suppen serveres ofte ved spesielle anledninger, inkludert den iranske nyttårsaften der nudlene symboliserer lykke for det nye året.

Da jeg lagte denne suppen for første gang ble jeg overrasket over hvor god den var. Jeg valgte vekk litt av de tradisjonelle urtene, men hadde i masse koriander, lime og vårløk for å gå fram den gode smaken. Istedenfor nudler brukte jeg linguini, som fikk koke i suppen og trekke til seg masse av den gode smaken.

Ingredienser til 4 porsjoner: 

  • 2 dl tørka eller i boks/eske (ca 4 dl) hermetiske kikerter
  • 2 dl tørka eller i boks/eske (ca 4 dl) hermetiske smørbønner/store, hvite bønner
  • 2 dl tørka eller i boks/eske (ca 4 dl) hermetiske grønne eller brune linser
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 vårløk
  • 1 kvast koriander
  • 150 g spinat
  • 2 lime
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss gurkemeie
  • 2 l grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 300 g linguini
  • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Bruker du tørka kikerter og bønner må de bløtlegges over natten (eller i minst åtte timer), for deretter å kokes i godt med vann i 30-40 minutter (de trenger ikke være helt gjennomkokte siden de skal koke litt i suppen også). Bruker du tørka linser holder det å skylle de før bruk. Bruker du hermetiske så siler du av laken og skyller i kaldt vann.

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær vårløk i ringer. Grovhakk koriander og spinat, skjær lime i to.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk, vårløk og gurkemeie og la det surre i et par minutter. Hell på grønnsakskraften og la det koke opp. Bruker du tørka bønner og linser har du de i nå. Bruker du hermetiske holder det å ha det i de siste fem minuttene av koketiden til pastaen. La det koke i 15 minutter, ha deretter i linguini og lime og la den koke til al dente-konsistens, cirka 10 minutter. Rør inn koriander og spinat. Smak suppen til med salt og pepper, og fjern limebitene før servering.

FLERE VEGANSKE SUPPEOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

6 Comments

  1. Hei!

    Lagde denne suppen i kveld, men den fikk en forferdelig bismak, mest sannsynligvis av limen.
    I de persiske oppskriftene skal det visstnok heller ikke være lime.. synd å måtte hive så mye suppe, da det rett å slett ikke var spisende. Men nudlene og bønnene kunne spises med en god dæsj rømme på uten søet.

    Kommer nok ikke til å lage denne suppen igjen, men gleder meg til å prøve andre oppskrifter på bloggen din.

    1. Mari Hult

      Så dumt 🙁 Jeg har hørt det blir for mye limesmak om du lar den ligge i lenge, men dersom du spiser den rett etter den er laget så er det bra. Men sånn avhenger jo veldig fra folk til folk :/

  2. Det er litt vanskelig å forstå når limen skal i, utifra oppskrifta. Jeg hadde de i etter kraften var kokt opp, og smaken ble alt for mye.

    1. Mari Hult

      Takk for tilbakemelding! Jeg har prøvd å gjøre det litt mer tydelig nå 🙂

  3. Utrolig god og frisk nuddelsuppe!
    Veldig enkelt å lage.

    1. Mari Hult

      Takk for fin tilbakemelding 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *