vegansk vegetarisk laksa vegetarbloggen oppskrift

Laksa

Nydelig asiatisk festsuppe. 

Laksa er en fabelaktig suppe. Rett og slett. En suppe for de fine anledningene. Den nydelige smaken av Asia får vi fra en hjemmelaget laksa-paste, og når den freses for deretter å kokes i kokosmelk og grønnsakskraft så skjer det noe fantastisk i gryta. Det lukter godt med en gang, og ganske kjapt får du fram utrolig gode smaker også.

Det går an å servere suppen med så mangt av “toppings”, her har jeg brukt de tradisjonelle risnudlene, samt stekt tofu, sukkererter og bønnespirer.

Du kan også ha i rå gulrotbiter, sprøstekt sopp, dampa gresskar- eller brokkolibiter, tomatterninger, snittet pak choi eller rå agurkstrimler. Det meste fungerer!

Her har jeg lagt opp til en suppe som bare koker i cirka 10 minutter. Har du lenger tid på deg så vil suppen smake enda bedre, her blir det litt opp til hva du har tid til.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 3 cm ingefær
  • 1 rød chili
  • 1 sitrongress
  • 1 ss malt koriander
  • 2 ss olje
  • 1 kvast koriander

Til suppen: 

  • 100 g risnudler
  • 200 g tofu
  • 100 g sukkererter (evt aspargesbønner)
  • 2-3 ss olje
  • 6 dl grønnsakskraft eller vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
  • 1 håndfull curryblader
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 lime
  • 1 ts sukker
  • Salt
  • 100 g bønnespirer

Framgansmåte: 

Skrell sjalottløk, hvitløk og ingefær. Skjær stilken av chilien. Skjær det myke, hvite av sitrongresset, kast resten (eller bruk det i annen matlaging. Ha alt over i en foodprocessor, ha også i malt koriander, olje og mesteparten av korianderen (spar litt til servering av suppen).

Suppen: 

Dersom du har tid til å la suppen koke lenge så får du den på kok før du gjør klar tilbehøret. Dersom du vil ha middagen kjapt på bordet tar du tilbehøret først. Det viktigste er å time det slik at det som skal stekes ikke blir kaldt.

Kok nudlene i godt med vann. Sil av vannet og skyll nudlene i kaldt vann.

Skjær tofu i terninger og snitt sukkerertene. Vapp olje til medium/høy varme i en stekepanne og stek tofuen til den begynner å få sprø kanter. Ha i sukkerertene de siste minuttene. Dryss over litt salt og sett til sides.

Varm opp ytterligere 1 ss olje til medium/høy varme i en gryte. Ha i laksapasten. Rør godt sammen mens det hele freser, bruk et par minutter her slik at det begynner å lukte veldig godt. Hell på grønnsakskraften og currybladene. La det koke opp og hell på kokosmelk. La det hele småkoke. Press i limejuice etter smak, smak deretter til med sukker og salt.

Ta ut currybladene før servering. Ha risnudlene i dype tallerker. Hell suppen over. Topp med tofu, sukkererter, bønnespirer og koriander. Servér laksaen rykende varm!

FLERE ASIATISKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *