Vegansk pavlova fra “Sykt godt”

Foto: Erik Sæter Jørgensen
Styling: Annika Herold

I anledning 17. mai så spanderer jeg på oss en oppskrift fra boken min “Sykt godt”. Dette er den siste av de ordinære oppskriftene i boka, og du kan veldig gjerne si at jeg sparte det beste til slutt.

Du hadde kanskje ikke trodd at det gikk an å lage marengs uten eggehviter. Men det gjør det! Takket være en innovativ kompis i Facebook-gruppen med det slående navnet What fat vegans eat, har vi nemlig funnet ut at laken fra kikertboksene oppfører seg  akkurat som eggehvite i bakst. Det er jo helt vilt! Konseptet har vi kalt aquafaba, og det er helt fabelaktig.

Siden jeg oppdaget dette, har jeg laget marengs nesten hver eneste dag. Du tror kanskje at jeg overdriver, men det gjør jeg ikke. Merk at ikke alle boksene fungerer like bra.  Vi er mange som sverger til Rema 1000 sine. Er du skeptisk eller får problemer underveis,  anbefaler jeg en annen Facebook-gruppe kalt Vegan Meringue – Hits and Misses.

Er det noen som husker hvordan vi klarte oss før Facebook?

Ingredienser: 
2 dl aquafaba (kikertlake, Rema 1000 sin anbefales)
1 ss maisstivelse
1 ts sitronsaft eller eplesidereddik
0,5–1 dl melis
plantekrem av kokos, soya eller havre
melis
friske bær

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 90 grader. Kle et stekebrett med  bakepapir.

Sil kikertlaken over i en bolle. Ha i maisstivelse og sitronsaft eller eddik. Visp godt og lenge i  kjøkkenmaskin eller med håndvisp.

Ha i halvparten av melisen og visp videre til det er godt og  stivt. Smak til med resten av melisen. Visp vel og lenge til du  har en skikkelig fast marengs som henger igjen i bollen når du løfter den opp ned.

Bruk en slikkepott og fordel marengsen utover stekebrettet i  en runding, eller annen form om du foretrekker det.

Tips: Får du marengsblanding til overs, kan du lage pikekyss.

Sett kaken i ovnen og stek i 3 timer. Skru av ovnen, sett opp  døren og la marengsen stå til ovnen er helt avkjølt.

Ha bunnen over på et fat når den er avkjølt og stivna.

Visp krem stiv med litt melis. Fordel utover marengsbunnen.

Topp med bær og server!

Ikke kjøpt boken min ennå? Du kan bestille “Sykt godt herfra” eller ved å klikke på bildet under. (egenreklamelink)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *