vegansk indisk kremet daal oppskrift

Kremet daal

Nydelig linsestuing med kokosmelk, tomater og masse gode indiske krydder. 

Daal – indisk linsestuing – er en av mine “go to”-retter når jeg enten skal lage mat til mange, eller når jeg skal lage noe skikkelig godt på 20 minutter. Det er så lettvint altså. Steke opp litt løk og krydder, ha i linser, væske og la det koke til det er ferdig.

I denne varianten gjør jeg det litt ekstra luksuriøst, og har i litt kokosmelk. Det kremer og gir litt ekstra fylde til retten.

Servér daal som den er, eventuelt med litt ris til, og skal du skikkelig slå på stortromma så serverer du med manchochutney og papadums.

NB: Jeg er litt forsiktig med krydderbruken her, fordi ikke alle liker det like spicy og fordi krydder fra butikkene ofte er ulik i sterkhetsgrad (hvis det er et ord). Begynn med litt, og smak deg fram!

Ingredienser: 

  • 2 dl tørka røde linser
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,5 rød chili (kan erstattes av en ts chilipulver)
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss garam masala
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts gurkemeie
  • 3,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
  • 2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 4 dl hver)
  • 1 boks kokosmelk (ca 4 dl)
  • 1 sitron
  • Salt
  • Frisk koriander
  • Eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 

Skyll linsene i litt kaldt vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre i et par minutter. Rør inn garam masala, spisskummen og gurkemeie, la det surre i et par minutter til. Rør inn linser og hell på vann med buljongterning, tomater og kokosmelk. La det koke opp, ha deretter på lokk og skru ned varmen litt. La det småkoke til linsene er møre, cirka 20 minutter. Du trenger ikke å ha lokk på gryten.

Smak til med sitronsaft og salt. Grovhakk koriander og ha over rett før servering.

FLERE INDISKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

8 Comments

  1. Det der er utrolig godt, ja. Bruker du en hel sitron? I så fall er du rausere med sitronsaften enn jeg er. Kanskje er det litt mer syrlighet som mangler i min?

    1. Mari Hult

      Jeg smaker til strengt tatt. Går ofte en hel sitron, men det kommer jo helt an på hvor mye saft som er i den 🙂

  2. Har du noen sorter kokosmelk å anbefale? Føler at enkelte av de fra butikken ikke helt holder mål.

    1. Mari Hult

      Jeg pleier ofte å kjøpe i internasjonale matvarebutikker. Ellers så bruker jeg den rosa (husker ikke hva den heter – Santa Maria kanskje?) 🙂

  3. Liker alle oppskriftene dine, og ære være deg for at du finner på så mye kreativ vegetar/veganmat 😀 En ting jeg savner er allikevel at du oppgir hvor mange porsjoner middagene er. Hvor mange er denne her til for eksempel? 🙂

    1. Mari Hult

      Hei! Jeg prøver å skrive det på, men glemmer det visst rett som det er. Alle er til to porsjoner om ikke annet er oppgitt 🙂

  4. Denne er så god! Lager den akkurat nå 🙂 Pleier også å ha blomkål i.

    1. Mari Hult

      Blomkål er godt i alt 😀

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *