vegansk lasagne oppskrift

Lasagne med blomkålsaus og grønnsaker

Ekstra sunn grønnsakslasagne med blomkål, sopp, nøtter og tomater. 

Jeg elsker grønnsaker! Det er altså helt fantastisk hvor anvendelige de er! Blomkål er jo virkelig en favoritt, som jeg har bakt i ovnen igjen og igjen de siste årene. Men den kan brukes til mer enn tullingvinger! Her har jeg kokt den, og kjørt den sammen med nøtter og krydder til en herlig hvit saus, som passer utmerket i lasagne.

Min kjære venn Anders som er verdens største lasagnefan sa at dette var noe av det beste han hadde smakt.

Ingredienser: 

  • 400 g aromasopp
  • 100 g hasselnøtter
  • 2 ss olje til steking
  • 2 ss soyasaus
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts oregano
  • Salt og pepper

Blomkålsaus: 

  • 1 blomkål
  • 100 g cashewnøtter
  • 3-4 ss næringsgjær
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 1 ss olivenolje
  • Salt og pepper

Tomatsaus og montering: 

  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sjalottløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2 bokser (cirka 4 dl hver) hakkede tomater
  • Litt sukker
  • 1 ts eddik
  • Bittelitt salt
  • Cirka 12 lasagneplater

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en relativt stor ildfast form.

Skjær soppen i mindre biter. Ha den i en foodprocessor sammen med nøttene og bruk “pulse”-funksjonen noen ganger, slik at du får mindre biter av alt (men at det ikke blir helt knust).

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i soppblandingen og stek mens du vender på den. Etter noen minutter heller du på soyasaus og har i røkt paprikapulver, løkpulver, hvitløkspulver og oregano. Vend alt godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Blomkålsaus:

Kok opp vann i en gryte. Del blomkålen i buketter og kok den til den er mør. Når det nærmer seg ferdig har du i cashewnøttene også (disse skal bare kokes i et par minutter).

Bruk en hullsleiv eller tilsvarende og fisk blomkål og nøtter opp av gryta og over i foodprocessoren. Ta vare på kokevannet. Tilsett i foodprocessoren også næringsgjær, røkt paprikapulver og olivenolje. Kjør til du har en helt jevn saus. Spe med kokevann til du får en fin og tyktflytende konsistens, du trenger cirka én desiliter av det. Smak til med salt og pepper.

Tomatsaus og montering: 

Rens og finhakk hvitløk og sjalottløk. Varm opp olivenoljen til medium varme i en gryte. Surr hvitløk og sjalottløk noen minutter. Ha i hakkede tomater, sukker og eddik og kok opp. La det koke så lenge du kan – alt fra ti minutter til en time er fint. Smak til med salt.

Legg et godt lag med tomatsaus nederst i den ildfaste formen. Ha over en del av nøtteblandingen.

Legg lasagneplater over.

Ha et lag blomkålsaus over der igjen.

Gjenta prosessen og kjør på til du ikke har mer igjen – pass på å toppe med et tykt lag blomkålsaus.

Sett i ovnen og stek i 35-45 minutter, til lasagnen er gyllen på toppen.

Servér rykende varm, gjerne med en grønn salat ved siden av.

FLERE VEGANSKE LASAGNEOPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

2 Comments

  1. Takk for mange fine oppskrifter Mari. Det er derimot ikke alltid så lett å vite hvor mange porsjoner som gjelder da du ikke alltid skriver det med. Vet du hvor mange oppskriften over er til? Hilsen en stor fan som kan ingen ting om mat. 🙂

    1. Mari Hult

      Jeg vet… Prøver å være flinkere på det!! De fleste oppskriftene er beregnet til to som heller vil ha litt rester igjen til neste dag, enn å ta fram et knekkebrød for å supplere med. Om du forstår 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *