3 bean chili

Nydelig meksikansk gryte som passer bra om du skal mette mange på en gang. 

Dette er en fyldig, mettende og spicy gryterett som jeg har blitt veldig glad i. Den krever litt planlegging med tanke på bløtlegging og lang koketid, men mesteparten av jobben gjør seg selv – det er ikke mye kutting og organisering som skal til. Bruk gjerne andre typer bønner, kikerter er også veldig godt i her.

Ingredienser til åtte porsjoner:

  • 2 dl tørka black eyed peas
  • 2 dl tørka sorte bønner 
  • 2 dl tørka kidneybønner
  • 1 gul paprika
  • 1 grønn paprika
  • 1 rød paprika
  • 2 kinesisk hvitløk
  • 2 sjalottløk
  • 3 ss olje til steking
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ss malt koriander
  • 1 ss chilipulver, evt chipotlepulver om du har
  • 2 bokser hermetiske tomater (ca 2*4 dl)
  • Vann med grønnsaksbuljongterning
  • Ris, lime og frisk koriander til servering

Framgangsmåte: 

Bløtlegg bønnene over natten, eller i minst åtte timer.

Skjær paprika i terninger, finhakk hvitløk og sjalottløk.

Varm opp oljen til medium/høy varme i en stor gryte. Ha i paprika, hvitløk, sjalottløk, spisskummen, malt koriander og chilipulver og la det surre i 4-5 minutter.

Sil vannet av bønnene og rør de inn, rør også inn tomatene. La det surre sammen i et par minutter til.

Hell deretter på vann med buljongterninger (1 terning per 5 dl vann er en grei huskeregel). Vannet skal dekke bønnene med 3-4 centimeters margin (bruker du en veldig bred gryte holder det med 2-3, mens har du en veldig smal og høy gryte trenger du et par ekstra centimeter). La det hele koke opp, skru deretter ned varmen og la det småkoke i cirka én time, til bønnene er møre og fine.

Smak eventuelt til med litt ekstra krydder, salt og pepper.

Kok ris etter anvisning på pakken.

Skjær lime i skiver og grovhakk koriander.

Servér chiligryten med ris, lime og koriander.

FLERE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *