Vegetarbloggen
Småretter

Totopos – tortillachips med hjemmelaget ostesaus og tomatsalsa

Published on: April 20, 2017 at: 6:00 am
0 comments

Herlig meksikansk smårett som imponerer alle. 

Herlighet så godt! Super som forrett, på bordet mellom sofaen og tven, til grillfesten, utkledningsfesten og bursdagsmiddagen. Men totopos – hva er det egentlig?

Totopos, tortilla, nachos, tortillachips etc, ikke helt det samme, men ikke alltid like enkelt å forklare forskjellen heller.

Så jeg prøvde urban dictionary, som alltid er herlig arrogant:

“Tortilla chips”. Totopos should not be called “Tortilla chips”. For the same reason “pizza” is Pizza” anywhere or “sushi” is “sushi”, TOTOPOS should get to be TOTOPOS. Let´s “save” the word TOTOPOS, specially if you are visiting Mexico, dont ask for “tortilla chips” ask for “Totopos”.

Totopos ble jeg først kjent med da jeg jobbet på en meksikansk restaurant – der var en av forrettene en kurv med tortillachips servert med tomatsalsa, guacamole og varm ostesaus. Spesielt ble jeg sykt glad i den ostesausen, og en vegansk versjon av denne har vært på ønskelisten min lenge nå.

Heldigvis var det ikke vanskelig å få til! Jeg har tatt utgangspunkt i en tidligere oppskrift med potet og gulrot som base for sausen, og lagt til masse næringsgjær og hvitløk for god ostesmak.

Ingredienser: 

  • 2 mellomstore/store poteter
  • 1 mellomstor/stor gulrot
  • 1 kinesisk hvitløk
  • Ca 1 dl av kokevannet
  • 3 ss olivenolje
  • 4 ss næringsgjær
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 ts chilipulver
  • Litt salt

Tomatsalsa: 

  • 2 ferske tomater
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 grønn chili
  • 0,5 rødløk
  • Fersk koriander
  • Juice av en lime

Til servering: 

  • Tortillachips

Framgangsmåte: 

Skrell poteter og gulrøtter, skjær i mindre biter. Kok opp vann i en gryte, kok potet- og gulrotbitene møre.

Grovhakk hvitløken mens det koker.

Sil av kokevannet men ta vare på det. Ha hvitløk, olivenolje, næringsgjær, hvitløkpulver og chilipulver i, og kjør med en stavmikser til du har en jevn, tykk saus. Spe med litt av kokevannet for å få riktig konsistens. Smak til med litt salt, og eventuelt mer næringsgjær og/eller hvitløkpulver.

Tomatsalsa: 

Fjern stilken på tomatene. Del de i to, og bruk en skje til å rense ut kjernene. Finhakk hvitløk. Skjær stilken av chilien, og rull chilien mellom hendene. Slik blir du kvitt frøene. Snitt chilien på langs, ta bort resten av frøene, og finhakk den. Finhakk også rødløk og koriander.

Ha alt i en skål, press limejuice over.

Rør salsaen godt sammen, smak eventuelt til med salt og pepper.

Servering: 

Server tortillachips med ostesaus og tomatsalsa.

 

FLERE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER FINNER DU HER. 

Share

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Kokeboken min

Bestill her

Finalist i kategorien "Årets matblogger"