Bakst

Bønnebrownies

Publisert: 18. februar 2012
0 kommentarer

Den hemmelige ingrediensen til å lage perfekte veganske OG glutenfrie brownies er herved oppdaget!

brownies uten egg og melk

VEGANSKE BROWNIES: Disse skjønnasene besvarer alle dine brownies-bønner.

Bønner i brownies? Nei, det tror jeg ikke før jeg får smake det! No way Jose!

Dette var meg for tre batcher siden. Nå er jeg fullstendig hekta på bønnebrownies, og mine smakstestere av noen kollegaer er helt enig: Dette er bra saker.

Svarte bønner i brownies etterlater ingen smak, men gir den faste men fudgy konsistensen som en sjeldent finner i veganske brownies. Du kan si at de erstatter hele mel/egg/smør-greia som er vanlige i ikke-veganske brownies, bare at de er utrolig mye sunnere for deg og snillere mot verden rundt. Glutenfrie er de også, for deg som liker det.

Her har jeg ikke mindre enn to oppskrifter; en supergod med en del ingredienser som ikke holder til i sunn-kategorien, og en annen som faktisk er supersunn, men som ikke alle smakstesterne var like begeistret for. Jeg tar den med likevel, med følgende observasjoner:

  • Jentene på jobben elsket de, og spiste de opp etter at de hadde stått framme over natten, og synes ikke at det gjorde noe
  • Jentene synes det var greit når de ikke var SÅ søte, og mente at jeg faktisk kunne hatt mer banansmak i
  • Guttene: Not so much. Klagte på litt mye banansmak, og at de ikke var så søte, samt for lite sjokoladesmak

NB: Browniesene ser identiske ut, derfor er det kun med bilder av den ene varianten.

For sikkerhets skyld så begynner jeg med den varianten som begge lagene likte kjempegodt:

Kjempegode bønnebrownies: 

  • 1 desiliter svarte bønner
  • 1 spiseskje knuste linfrø
  • 2,5 spiseskjeer varmt vann
  • 2 spiseskjeer kokosolje
  • 1 spiseskje espresso
  • 1 desiliter sukker
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 desiliter kakaopulver
  • 1 desiliter veganske chocolate chips, eventuelt 75 gram kokesjokolade kuttet i små biter

Framgangsmåte: 

La bønnene ligge i bløt over natten. Kok dem deretter møre i rikelig med vann. Sil av vannet.

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en middels ildfast form med bakepapir.

Ha linfrø og vann i en liten bolle, rør det sammen og la det stå i fem minutter.

Ha bønner, kokosolje, espresso, sukker, bakepulver og kakaopulver i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en helt glatt masse. Tilsett sjokoladen og kjør et lite minutt til – til det høres ut som om maskinen ikke lenger knuser sjokoladebitene.

Ha massen over i den ildfaste formen, bruk en slikkepott til å fordele den jevnt utover.

Bak i 20-25 minutter (avhengig av ovnen). Toppen skal være tørr. Avkjøl browniesene i formen. Oppbevares kaldt. Skjær opp i porsjonsstykker før servering.

glutenfrie brownies

Ganske gode og supersunne bønnebrownies 

Oppskrift herfra. 

  • 200 gram svarte bønner
  • 2 bananer
  • 1 desiliter agavesirup
  • 1 desiliter kakaopulver
  • 0,5 desiliter sukker
  • Bittelitt salt
  • 1 teskje kanel
  • 0,5 desiliter glutenfrie havregryn

Framgangsmåte:

Bløtlegg bønnene over natten og kok dem møre. Sil av vannet.

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Kle en mellomstor ildfast form med bakepapir.

Kjør bønner, bananer, sitrup, kakaopulver, sukker, salt og kanel til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Rør inn havregrynene med en skje.

Overfør massen til den ildfaste formen, bruk en slikkepott til å fordele den utover.

Bak i 25-30 minutter. Avkjøl i formen.

EN ANNEN OPPSKRIFT PÅ VEGANSKE BROWNIES FINNER DU HER. 

Del